Dromer - Mark Janssen


In de klas van Aron weet iedereen al wat hij wil worden: Afsane wordt olifantenverzorger, Moo gaat dino’s opgraven en Stan wordt achtbaantester. Maar Aron heeft geen idee. Dan neemt papa hem mee naar het bos. ‘Ik wil je wat vertellen. We zijn niet allemaal hetzelfde. Je hebt Denkers Doeners en …’ (flaptekst)


Na de bekendmaking van de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 was volgens mij iedereen enthousiast. Mark Janssen heeft de afgelopen jaren meerdere prentenboeken uitgebracht die goed zijn ontvangen en hij lijkt veel fans te hebben gekregen! Maar nadat er in 2020 twee nieuwe Prentenboeken uitkwamen, leek er in 2021 geen enkele te komen. Gelukkig toch: het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek is ‘Worden wat je wil, beroepen’. Een erg veelzijdig en breed thema; een thema waar je alle kanten mee op kan in een boek.

 

Janssen heeft een originele invalshoek. Er wordt een aantal beroepen benoemd in de tekst, maar verder gaat het erover dat iedereen verschillend is en dat je Denkers, Doeners en … Dromers hebt. Hoofdpersoon Aron is een dromer. Hij weet nog niet wat hij wil worden. In de illustraties wordt dit duidelijk gemaakt door in de realistische natuur met witte lijnen allerlei wezens te laten zien - die Aron fantaseert. In het midden van het boek krijgen we een dieper kijkje in de droomwereld van Aron. Pagina’s vol met grote vreemde wezens en dieren met felle kleuren spatten van het papier.

 

Het verhaal zelf heeft verder weinig om het lijf. De boodschap is mooi en daar blijft het eigenlijk bij.

De tekst had wat minder gemogen. Nu wordt er veel benoemd en uitgelegd wat niet nodig is: de illustraties van Mark Janssen geven al genoeg beeld en uitleg. Het had geen tekstloos prentenboek kunnen zijn, maar minder tekst was prima geweest.

 

Een mooi Prentenboek van de Kinderboekenweek met een goede, nadrukkelijke boodschap van Mark Janssen. Gezien het tijdsbestek van het maken van dit Prentenboek is er een prima boek afgeleverd, dat in deze Kinderboekenweek terecht de schijnwerper op Janssen zet.

 

Dit boek wordt maar één keer gedrukt. Dat betekent op=op. Wil je het boek hebben? Koop het dan snel voor maar 7,25 euro! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.