Van snoepjesproever tot matrassentester - Marianne Busser, Ron Schröder & Mark Janssen


Wat als je alles zou kunnen worden wat je wilt…

Als je niet naar school hoeft, geen diploma’s nodig hebt en zelf een beroep mag verzinnen: wat zou jij dan graag willen zijn?

 

Marianne Busser en Ron Schröder laten kinderen in dit prentenboek door middel van grappige versjes kennismaken met de leukste beroepen. Wil jij matrassentester worden, of uitvinder, of zelfs snoepjesproever? Wij zijn benieuwd! (flaptekst)

Elk jaar maken Marianne Busser en Ron Schröder een boek met versjes bij het thema van de Kinderboekenweek. Ook dit jaar weer bij het thema: Worden wat je wil! Opnieuw een boek met illustraties van Mark Janssen. De titel maakt nieuwsgierig en belooft wat: Van snoepjesproever tot matrassentester.

 

Ik gebruik de boeken met versjes van dit auteurskoppel erg graag tijdens mijn (logopedische) behandelingen. Een heel prentenboek lezen is soms nét te lang en deze korte versjes zijn perfect. Kinderen mogen dan zelf in het boek kijken en een versje uitzoeken. En doordat ze echt over thema’s gaan, kunnen we daar nog over doorpraten ook. Na de Kinderboekenweek zijn de boeken natuurlijk nog steeds leuk!

 

Ook deze keer flikken Busser en Schröder het weer: de versjes zijn origineel en vrolijk. De beroepen zijn soms serieus (kunstenaar en uitvinder) en soms grappig (billenwasser en snoepjesproever). Marianne Busser en Ron Schröder weten een thema te gebruiken zonder het er te dik bovenop te leggen. Ja, de versjes gaan over beroepen. Maar verder geven ze een originele kijk op het thema. De versjes zijn redelijk kort, wat praktisch is voor de spanningsboog van jonge kinderen. Het rijmen is bijna nergens geforceerd en maar een enkele keer wordt er een vreemd woord gekozen om het te kunnen laten rijmen.

 

Mark Janssen levert weer mooie illustraties af. Soms zijn ze echt anders dan het versje en is het zoeken naar iets wat er echt bij past. Maar dat is ook weer mooi. Janssen kiest zelf uit wat hij wil illustreren en geeft er een eigen draai aan. Dat is ook knap! Wel grappig is dat kinderen aan de hand van de illustratie een tekst kiezen die ze met me willen lezen. En soms gaat het versje dan over iets heel anders. Dat zorgt – gelukkig - voor leuke gesprekken!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.