Alle dieren slapen - Kjersti Annesdatter Skomsvold & Mari Kanstad Johnsen


Iedereen moet slapen.

De papegaai, de beer en kleine Bo.

 

Giraffes leggen hun kop op hun billen,

en de vleermuis slaapt ondersteboven.

Zelfs de bijen en de wespen slapen.

Koeien ook, maar niet zoveel. (flaptekst)

Laatst werd ik tot mijn verbazing benaderd door uitgeverij TipToe print. Daar had ik nog nooit van gehoord. Het is een kleine uitgeverij die best secuur is in het uitzoeken van de boeken die ze uitgeven. En nu hebben ze een Noors prentenboek laten vertalen door Edward van de Vendel - dat is niet de minste naam in Nederland. Zelf was ik niet meteen gecharmeerd van het omslag. De voorkant is druk en lijkt een beetje slordig. Ook had ik nog niets op internet voorbij zien komen over dit boek. Al met al kostte het mij moeite om het boek te gaan lezen.

 

Tot vorige week het boek werd getipt in de Grote Vriendelijke Podcast. Bas Maliepaard en Jaap Friso waren allebei positief over dit boek. Dus waarom las ik het boek niet, vroeg ik mezelf af. Ik besloot het nog een kans te geven.

 

Het prentenboek gaat over Bo die niet wil slapen. Zijn moeder gaat hier niet tegenin, nee, ze gaat compleet mee in hij wil. En dan gaan we pagina’s lang allerlei dieren langs. Heel slim zorgt mama ervoor dat Bo alles doet wat hij moet doen voor hij naar bed gaat. Nog even wat eten, net als de papegaaien, nog even wassen nét zoals de beren of tandenpoetsen met de tanden van een Walrus. Wist je dat een Walrus zijn lange tanden in het ijs haakt en zo niet wegdrijft tijdens het slapen? En zo komen er allerlei leuke weetjes voorbij in het boek.

Wel is het verhaal wat lang; het is langer dan een gemiddeld prentenboek. Daardoor kan het zijn dat de concentratie soms weg is. De vertaling van Edward van de Vendel leest gelukkig wel fijn voor.

 

De illustraties zijn druk en vol. Dat moet je maar net mooi vinden. De ene plaat vind ik prachtig en een andere juist weer té druk en chaotisch. Het is een erg losse tekenstijl die wat kinderlijk aandoet.

Dit zorgt ervoor dat ik het boek niet in één keer wil lezen maar steeds even gaat kijken naar één bladzijde. Voordat ik het boek uithad, was ik een week verder.

 

Een groot pluspunt is het formaat van het boek: het is lekker groot uitgegeven zodat je goed de illustraties kunt bekijken en dat is prettig omdat er zo veel op te zien is. Het is een leerzaam boek voor het slapengaan en de kinderen zullen hun ogen uitkijken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.