A Christmas Carol - Een kerstvertelling op rijm - Marianne Busser & Ron Schröder & Leontine Gaasenbeek


A Christmas Carol – Een kerstvertelling op rijm vertelt het verhaal over Scrooge uit het wereldberoemde kerstverhaal van Charles Dickens. Scrooge is een gemene oude man die alleen maar aan geld kan denken en de mensen om hem heen vergeet. Op kerstavond verschijnt de geest van zijn overleden zakenpartner Marley, die hem vertelt dat hij drie keer bezoek zal krijgen. Deze bezoekers laten Scrooge zien hoe het kerstfeest vroeger was, hoe het nu is en hoe het in de toekomst verder zal kunnen gaan. De vrek ziet dan pas in wat zijn gedrag met anderen én met hemzelf doet – en hij besluit dat het helemaal anders moet! (flaptekst)

Een kerstvertelling op rijm, van Marianne Busser & Ron Schröder. En dan nog wel hun versie van A Christmas Carol. Alleen al van dat idee word ik blij. Het klassieke verhaal van Charles Dickens is prachtig en een toegankelijke kinderversie is er in Nederland volgens mij nog niet. Er zijn wel heel veel films die ook voor kinderen geschikt zijn, zoals A Muppets Christmas Carol en een versie met Dagobert Duck, maar een boek? Nee.

Dus dat werd hoog tijd.  

 

Busser en Schröder zijn dicht bij het bronmateriaal gebleven. Ze hebben er gewoon letterlijk een simpelere versie op rijm van gemaakt. Het rijmwerk is, zoals we gewend zijn van dit duo, van uitzonderlijk niveau. Er zitten bijna geen rare woordkeuzes in en alles loopt prettig. Vooral om voor te lezen is dit weer een echte aanrader.

 

Het omslag van het boek is fantastisch. Sfeervol, aansprekend en de illustratie is erg mooi en gedetailleerd. Ik was erg benieuwd naar de illustraties in het boek. Maar die vallen helaas tegen. Waar de voorkant geschilderd lijkt te zijn met veel meer details en sfeervoller kleurgebruik, is dit aan de binnenkant anders. Het lijkt haast door iemand anders geïllustreerd. De illustraties zijn plat, af en toe zelfs slordig en wanneer je bij de plaat komt die dezelfde scène als het omslag uitbeeldt zie je het verschil. Het zijn twee verschillende illustraties met precies dezelfde setting. Maar de versie in het boek is minder gedetailleerd, met minder sfeervol kleurgebruik en veel simpeler. Erg jammer, omdat het omslag dit allemaal wel heeft en uitnodigt om het boek te bekijken. Hierdoor wordt het boek ineens veel minder mooi en geslaagd. Ik vraag me af waarom er is gekozen voor twee verschillende stijlen in één boek.

 

Hoewel de auteurs topwerk hebben geleverd met hun versie van A Christmas Carol zorgen de illustraties ervoor dat dit boek toch tegenvalt. Het is een goede manier om kinderen kennis te laten maken met het klassieke verhaal, maar de uitwerking had beter gekund.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.