De beste juf van de hele wereld - Manon Sikkel & Marja Meijer


Marie zit op de beste school van de wereld. Een school midden in het bos. Waar je zoveel buiten mag spelen als je wilt. En de school heeft een goudkleurig kaartje waarmee je zelf pizza’s kunt bestellen. En dan is er ook nog die superlieve juf Rachida. Een juf die het niet erg vindt als je la ontploft is, of je potloden alweer kwijt zijn. Maar dan komt er nieuws van de Domorenschool in Beekjesdal. Hun juf, Patries, is een bekende vlogger. En die wil niets liever dan de prijs winnen van ‘Beste juf van de hele wereld’. Maar er kan er natuurlijk maar één de beste zijn… (flaptekst)

Manon Sikkels boek ‘De beste school van de hele wereld’ gaf ik een 9. Is deel twee net zo goed? Wat meteen opvalt is dat Manon Sikkel en Marja Meijer duidelijk plezier hebben gehad bij het maken van dit boek. Bijna alles aan dit boek is vrolijk!

 

Het verhaal begint met een korte, grappige samenvatting van deel één. Handig als je het boek nog niet of lang geleden hebt gelezen. Daarna vallen we meteen terug in het fijne wereldje van Marie. Alles is nog net zo leuk en vrolijk als waar we eindigden in deel één. Maar dat is van korte duur. Want haar school en de Domorenschool gaan fuseren en er is maar ruimte voor één juf. Dus komt er een ‘Beste juf van de hele wereld’-competitie. De juf die dit wint mag blijven op de gefuseerde school en de andere niet.

 

Tja, dat is natuurlijk wel een beetje raar. Net als het vorige deel voelt ook dit wel wat ongeloofwaardig aan. Een wedstrijd om te bepalen welke juf er blijft? En dan zijn er ook nog eens maar twee juffen die meedoen. Voor mij als volwassene leidt dit behoorlijk af van het verhaal, maar de beoogde doelgroep zal het ongetwijfeld fantastisch vinden.

 

Manon Sikkel kaart weer een aantal maatschappelijke onderwerpen aan in dit boek. Het tekort aan leerkrachten (en dan vooral de meesters, juffen zijn er genoeg) en het vloggen. Geloof niet alles wat je online ziet. Mooi om dit te bespreken en op een subtiele manier bij de kinderen onder de aandacht te brengen.

 

Het boek heeft veel tekeningen, gemaakt door Marja Meijer. Haar tekeningen zijn vrolijk en speels en passen perfect bij het verhaal. Het vult de tekst goed aan en nodigt uit tot kijken!

 

Manon Sikkel laat met deze serie zien dat lezen leuks is. Wat mij betreft een geslaagd deel twee! Deel één was origineler en qua verhaal net wat logischer, maar ook dit deel is leuk! Net als in het vorige deel moest ik af en toe hardop lachen en heb ik het boek snel uitgelezen omdat het zo fijn leest.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb