Een jongen met de naam Kerstmis - Matt Haig & Chris Mould


Je staat op het punt om het ware verhaal van de Kerstman te ontdekken. Dit verhaal bewijst dat niets onmogelijk is.

 

Als je een van die mensen bent die gelooft dat sommige dingen onmogelijk zijn, moet je dit boek nu wegleggen. Dan is het niks voor jou. Want dit boek staat VOL met onmogelijke dingen. Nog steeds aan het lezen? Mooi. Laten we dan beginnen… (flaptekst)

Een paar weken geleden zag ik de trailer van de nieuwe kerstfilm A boy called Christmas. Meteen was mijn aandacht getrokken. Dit kwam ook door de aanwezigheid van Maggie Smith, één van mijn favoriete actrices. Maar ook het verhaal leek leuk - en toen bleek het een boekverfilming te zijn. Dan wil ik toch graag eerst het boek lezen. Dus dat heb ik gedaan.

 

Er zijn veel boeken, films en series over de oorsprong van de Kerstman. En elk verhaal is anders. Bij dit boek wordt wel erg nadrukkelijk gesteld dat DIT het ware verhaal van de Kerstman is. Ja? Is dat het? Lastig standpunt. Toch zorgt dit er al voor dat ik minder zin heb in het lezen van het boek. Gelukkig heb ik doorgezet.

 

Want het is een erg fijn kerstboek. En ook zeker niet standaard. Ja, er gebeuren standaard-dingen. Natuurlijk hebben we een vervelende tante, al is deze net even vervelender dan alle andere, een pratende muis, een reis door sneeuw en een elfendorp. Het zijn bekende ingrediënten in een ander jasje.


Dat het een fijn boek is, komt vooral door de schrijfstijl. Matt Haig schrijft erg prettig en weet vooral op je gevoel te gaan zitten. Het onbehaaglijke gevoel wanneer tante Carlotta er is, de eenzaamheid van Nikolas en uiteindelijk de fijne sfeer in het boek zorgen ervoor dat je door wilt lezen. Verder is het verhaal wel wat voorspelbaar en weet je vanaf het begin al hoe het verhaal gaat eindigen.

 

De illustraties van Chris Mould zijn donker, maar erg passend bij het verhaal. Illustrator en auteur vullen elkaar goed aan.

 

Na het lezen heb ik de film gekeken. En die viel toen toch wat tegen… Het verhaal is dusdanig aangepast dat het voor mij niet meer overeenkomt met het boek en dat is jammer. Veel van de magie is hierdoor verdwenen. Als je het boek niet kent, is de film waarschijnlijk hartstikke leuk. Ook ik heb er wel van genoten, maar ik had het boek nog te veel in mijn hoofd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.