O, dennenboom - Jacques Vriens & Marja Meijer


‘Als Sinterklaas weg is, wordt het kerstmis,’ vertelt Lieke haar kleine broertje Sam. Overal zie je kerstbomen, hangen kerststerren voor het raam en worden kaarsjes aangestoken. Sam begrijpt nog niet zo veel van ‘Kersumus’ en het kindje in het schuurtje, maar gelukkig weet Lieke er al meer van, zodat ze het hem mooi uit kan leggen. Ze versieren de boom en mama vertelt een oud verhaal over de geboorte van een baby’tje in een stal Natuurlijk zingen ze ook oude en nieuwe kerstliedjes en er komt een wel heel bijzondere kerstman op bezoek… (flaptekst)

Nadat vorig jaar Dag Sinterklaasje in een herziene uitgave verscheen voorspelde ik dat dit jaar O, denneboom aan de beurt zou zijn. Deze voorspelling is uitgekomen. Marja Meijer maakte nieuwe illustraties en Jacques Vriens vernieuwde de tekst. Erg leuk dat deze boeken bij een nieuwe generatie kinderen terechtkomen. Al blijft het, zeker voor mij, wennen dat Wouter nu Sam heet…

 

Vriens schrijft een verhaal vanuit het jonge kind. Hoe beleeft een kind kerstmis? En wat is kerstmis? Nog steeds is dit een groot pluspunt in het boek. Vriens laat in het boek moeder het hele kerstverhaal vertellen aan de kinderen. Daardoor is dit boek bijna een handleiding om aan jonge kinderen uit te leggen wat Kerstmis voor feest is. En dan niet het feest van de kerstman, maar het feest om de geboorte van Jezus te vieren. Want dat is toch de basis van het kerstfeest.

 

Vorig jaar heb ik de oude editie herlezen en wat me toen opviel is dat de schrijfstijl van Vriens vrijwel niet veroudert en nog steeds prima kan worden voorgelezen. Erg fijn dat ze in de nieuwe editie de schrijfwijze van ‘pappa en mamma’ hebben aangepast naar ‘papa en mama’. Dit is toch meer van deze tijd. Verder is er volgens mij vrij weinig veranderd en dat toont maar aan hoe tijdloos de boeken van Vriens zijn!

 

De nieuwe illustraties van Marja Meijer zijn een feestje om naar te kijken. Het is dapper om in de voetsporen van Dagmar Stam te treden. Die illustraties zijn van een bijzonder kaliber. Zelf ben ik erg fan van de oude illustraties, maar de illustraties van Marja Meijer zijn ook ontzettend mooi. Ze passen erg goed bij het boek en bij deze tijd. Ook de opmaak is een pluspunt. Op elke bladzijde is de tekst in twee kolommen opgemaakt. Dit leest erg prettig.

 

Een fijne heruitgave van een klassieker!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.