Help, we hebben een dierentuin - Een krokodil als hoofdprijs - Marlies Slegers & Iris Boter


Sem en zijn opa zijn in de dierentuin. Net als ze naar huis willen gaan, vindt er een loterij plaats. Sem heeft het winnende lot in de handen! Zijn prijs is een grote verrassing en zal de volgende dag thuis worden bezorgd…

Wat Sem en zijn opa dan nog niet weten, is dat de dierentuin op het punt van sluiten staat. En de eigenaar moet zo snel mogelijk van alle dieren af. Vooral van de grote, wilde beesten…

Wat moeten Sem en zijn familie doen als er de volgende dag een reusachtige krokodil in de tuin wordt afgeleverd? (flaptekst)

Na het lezen van Briefjes voor Pelle van Marlies Slegers wilde ik graag meer lezen van deze auteur. En nu is daar Help, we hebben een dierentuin! – Een krokodil als hoofdprijs. Deel één van een nieuwe serie voor kinderen vanaf 8 jaar. Op het eerste gezicht lijkt dit totaal anders dan eerder genoemd boek. En dat klopt. Waar Briefjes voor Pelle een beladen thema heeft is dat bij Help, we hebben een dierentuin heel anders.

 

Dat pakt erg prettig uit. Opa en Sem zijn in de dierentuin wanneer ze meedoen met een loterij. En de dag erna heeft Sem een krokodil in de achtertuin. Wat moet je daar nou mee? Gelukkig is opa daar en wonder boven wonder heeft die net erg veel geld gekregen. Niet veel later hebben ze de verwaarloosde dierentuin gekocht en gaan ze hem opknappen. Het verhaal is misschien wat karig en niet bijster origineel, behalve de krokodil als hoofdprijs dan. Een verwaarloosde dierentuin of leven in een dierentuin zijn we wel vaker tegenkomen.

 

Maar de manier waarop Slegers het boek schrijft is heerlijk. Het leest vrolijk weg en je houdt er een prettig gevoel aan over. Ze snijdt nog een paar thema’s aan als eenzaamheid in een verzorgingstehuis en natuurlijk dierenleed. Maar dit doet ze zonder poespas en nergens overdreven.

Het is duidelijk dat het boek zich in het heden afspeelt. Dit ligt er voor mij soms iets te erg bovenop. De moeder van Sem is een vlogger (waar ze zelfs haar geld mee verdient) en ze hebben het over TikTok. Geen idee of dat over een paar jaar nog steeds passend is in een boek of dat het verhaal dan erg gedateerd aandoet.

 

De illustraties van Iris Boter zijn zoals we van haar gewend zijn: goed. Ze blijven dicht bij het verhaal en vullen aan waar nodig. Zo geeft ze een duidelijk beeld van de situaties, de personages en de dierentuin. Een goede combinatie van auteur en illustrator. Ik kijk uit naar deel twee.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.