Er was eens een beer - Jane Riordan & Mark Burgess


‘Er is altijd een Voortijd,’ zegt Konijn, wanneer Christoffer Robin wordt gevraagd om te vertellen over de tijd vóór hij in het Honderd-Bunders-bos woonde. En zo beginnen tien verhalen waarin we teruggaan naar het eerste begin, toen Poeh in een warenhuis zat te wachten op het moment dat hij werd gekocht door Christoffer Robin.

 

Er is een beestenverhaal over de Londense dierentuin, een stoer oerverhaal in het natuurhistorische museum en we maken kennis met een kleine muis in de kinderkamer én met de tijd van de nog héél jonge Christoffer Robin; een tijd van hutten bouwen, met piraten en schatten, en natuurlijk met leuke verzonnen liedjes… en honing! (flaptekst)

Nieuwe verhalen over Winnie de Poeh! Wie kent de beer niet? Waarschijnlijk kennen de meeste kinderen hem van de Disney-films en -boeken. Maar ook de originele boeken van Milne en Shepard zijn bekend en ontzettend populair. Het verschil tussen beide versies is wel groot, maar toch gaat het om dezelfde beer en is de basis gelijk.

 

Dit nieuwe boek is in de stijl van de originele boeken gemaakt. De verhalen spelen zich af vóór de verhalen van Milne. Deze benadering is meteen interessant. Nooit eerder zagen we verhalen die zich afspelen in die periode. Dit brengt wel een risico met zich mee. Kan op deze manier de sfeer van de originele verhalen wel worden benaderd? De originelen evenaren is onmogelijk, maar het moet wel in de buurt komen om een geslaagd boek te zijn. En dat doet het! De verhalen zijn met veel gevoel voor sfeer geschreven en er is duidelijk goed gelet op de originele verhalen. Het gevoel dat je tijdens het lezen krijgt, klopt gewoon.

 

De illustraties van Mark Burgess zijn heel sfeervol en passen bij de verhalen. Ook hij heeft duidelijk goed gelet op de originele tekeningen, maar maakt er toch echt zijn eigen illustraties van.

Alle illustraties zijn volledig in kleur en het omslag is in goud bedrukt. De gehele uitgave is ontzettend verzorgd, mijn complimenten.

 

Wel zijn de illustraties wat ouderwets - dit komt natuurlijk ook door de periode waarin het zich afspeelt - maar de illustraties lijken ook te zijn gemaakt in die periode. En dat maakt dat dit boek wat minder toegankelijk is voor jonge kinderen. Eigenlijk geldt dat voor het hele boek. Het boek lijkt meer te zijn gemaakt voor de fans van vroeger die nu volwassen zijn. Daarom is het in mijn ogen niet echt een kinderboek, maar voor mij is het een fijne toevoeging aan de reeks die ik zeker nog eens uit de kast ga pakken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.