Heartstopper 2 - Nick en Charlie worden verliefd...


Nick en Charlie zijn beste vrienden, maar één spontane kus heeft alles veranderd. Charlie weet zeker dat hij een vreselijke fout heeft gemaakt en zijn vriendschap met Nick voor altijd heeft verpest. Ondertussen is Nick meer in de war dan ooit. Maar liefde werkt op verrassende wijze en Nick ontdekt langzaam maar zeker nieuwe dingen over zijn vrienden, zijn familie… en zichzelf! (flaptekst)

Langzaam maar zeker vindt de graphic novel zijn weg naar Nederland. Steeds meer uitgeverijen vertalen ze, maar er verschijnen inmiddels ook Nederlandse graphic novels. Zoals de boeken van Manon Sikkel en Marja Meijer, De beste juf van de hele wereld & De beste school van de hele wereld. Maar toch zijn dit meer boeken dan een echte graphic novel. De Heartstopper-reeks is een beter voorbeeld. Het gehele verhaal wordt verteld in stripvorm, zonder lange tussenstukken tekst.

 

Net als in deel 1 springen de tekeningen eruit. Ze zijn redelijk simpel, maar doeltreffend en passend bij het verhaal dat wordt verteld. Nog steeds vind ik het jammer dat de illustraties niet in kleur zijn. Het omslag is wel in mooie warme kleuren en dat vraagt om meer.

 

Na het lezen van deel één ben ik erg gaan nadenken over het thema en het verhaal. Want toen ik het las, vond ik het best simpel. Maar eigenlijk is het dat niet. De onderliggende boodschap is een pittige. Nog steeds is het moeilijk voor jongeren om zichzelf te uiten en eerlijk te zijn over hun seksualiteit en dat wordt op een redelijke luchtige manier in deze reeks besproken. Ook in deel twee is dit de hoofdlijn. Nu gaat het niet meer om Charlie maar juist om Nick die uit de kast wil komen maar het daar erg moeilijk mee heeft. Dit zou een herhaling van deel één kunnen worden, maar dat is het totaal niet. Elke situatie is anders en toch herkenbaar. Als lezer herken je waarschijnlijk veel in de personages. Je leert ze kennen en krijgt een band met ze.

 

Het enige wat jammer is, blijft het scholensysteem in de boeken. Dat is heel anders dan in Nederland waardoor je bepaalde dingen niet herkent of zelfs niet begrijpt. Toch bijzonder dat het scholensysteem zo verschillend kan zijn.

 

Dit tweede deel behoudt het niveau van deel één. Wat mij betreft een goede reeks die jongeren veel kan leren en kan helpen in vergelijkbare situaties.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.