Maar eerst ving ik een monster - Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer


Dit is een kort verhaal.

                Waarom is het kort?

Omdat het bedtijd is. Het verhaal gaat over jou.

Jij ging slapen. En toen was het verhaaltje alweer uit.

                Ja, maar eerst ving ik een monster.

Een mónster?

                Kijk maar. (flaptekst)

Het prentenboek van de Voorleesdagen 2022. En ik begrijp helemaal waarom. Tjibbe Veldkamp gaf in de Grote Vriendelijke Podcast aan dat hij al sinds 2009 bezig is met dit prentenboek, maar dat hij het toen zelf afkeurde en nu tóch weer heeft bewerkt. Wel met een kleine aanpassing: het kind vangt geen boeven maar monsters. Een leuke verandering.

 

Tjibbe Veldkamp maakt eigenlijk alleen maar goede prentenboeken. Het is bijzonder hoe hij in weinig tekst een verhaal weet te vertellen dat aanspreekt, interessant is en zelfs vraagt om door te lezen. En dat doet hij in dit boek weer. Hij laat al zijn kwaliteiten als schrijver zien. Bijzonder dit keer is de vertelwijze. Het hele verhaal is een gesprek tussen een kind dat niet naar bed wil en maar dingen blijft verzinnen voor een verhaal. Ouder, dat is de voorlezer, wil eigenlijk geen verhaaltje vertellen maar gaat mee in het verhaal van het kind. Dit vraagt flexibiliteit van de voorlezer. Je moet met de juiste intonatie aangeven wie wat zegt, zonder dit te benoemen. Maar wanneer dit lukt zal je merken dat het kind dat je voorleest helemaal mee gaat in het verhaal. Erg knap gedaan.

Af en toe vond ik de gekozen zinnen en woorden niet helemaal passend, waardoor het voorlezen wat moeizaam verliep. Dit pas ik dan zelf, bij de tweede keer voorlezen, aan.

 

Kees de Boer maakt vrolijke illustraties waarop veel gebeurd. Ze passen bij de tekst van Veldkamp, de samenwerking tussen auteur en illustrator is goed. Dat is bij alle boeken die ze samen maken zo. In de illustraties van Kees de Boer is veel te zien en dat maakt het boek nog leuker. De monsters zijn grappig, totaal niet eng en maken je nieuwsgierig. Op de achtergrond zie je een ruimteschip. Zijn de monsters misschien aliens? Leuk is ook de knuffel die in de slaapkamer zit. Als je goed oplet zie je dat het grootste monster precies op deze knuffel lijkt.

 

En dan komt er ook nog eens een verrassing in het boek waardoor het verhaal nog leuker wordt dan het al was. Wat die verrassing is ga ik niet vertellen, dat moet je zelf lezen. En dat kun je natuurlijk het beste tijdens de Nationale Voorleesdagen 2022 doen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb