Rotkat is jarig - Janneke Schotveld & Milja Praagman


Rotkat is jarig!

Hij gaat naar de stad

om zijn vrienden te zoeken;

Mohammed de meeuw,

de mooie Mimi en Sadet.

Waar zijn ze nou toch?

Zonder vrienden is het helemaal

niet fijn om jarig te zijn!

Arme Rotkat!

Maar... er is iets wat hij niet weet.

Zou het dan toch nog feest worden? (flaptekst)

 

Alweer het derde deel van Janneke Schotveld in de Tijgerlezen-reeks. Nog steeds heb ik geen enkel ander boek in deze reeks gelezen; alleen de boeken van Schotveld. Eigenlijk moet ik dit wel gaan doen, want deze serie lijkt erg leuk en wordt goed ontvangen. Tijgerlezen is een reeks boeken waarin geen rekening wordt gehouden met AVI-niveaus. Wel is het lettertype groter en zijn de zinnen korter, om rekening te houden met de beginnende lezer.

 

Wat is het knap van Schotveld om met deze beperking alsnog een boek te schrijven dat echt past in haar oeuvre. Het is een prettige schrijfstijl die makkelijk leest. De tekst is duidelijk en nergens wordt te veel geschreven.

Dit boek is het tweede deel over Rotkat en al zijn vrienden. Waar deel één redelijk origineel was, is dit deel dat iets minder. Het is een leuk verhaal, maar je ziet al vrij snel hoe dit gaat aflopen. Is dit erg? Nee, dat niet. Het leest als een trein en is af en toe zelfs spannend!

 

De illustraties van Milja Praagman zijn weer kleurrijk en ontzettend vrolijk. Net als de eerdere samenwerking tussen auteur en illustrator in alle boeken over de Dappere Ridster en deel één over Rotkat lijken ze elkaar goed aan te vullen. Het boek wordt een levendig verhaal door deze combinatie.

 

Het verhaal beslaat opnieuw één dag in het leven van Rotkat. Maar nu wel een bijzondere dag, namelijk de verjaardag van Rotkat. In dit boek wordt, net als in Schotvelds andere boeken, een diversiteit aan personages opgevoerd. Verschillende culturen komen in veel van haar boeken voor en dat komt nergens, ook in dit verhaal niet,  geforceerd over.

 

Net als de vorige Tijgerlezen-boeken van Janneke Schotveld is het allemaal wat eenvoudiger dan haar andere boeken. Maar weer is het haar gelukt een erg leuk Tijgerlezen-boek te maken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.