Vluchtweg - Goedele Ghijsen


Nadesh, Miro en Jana zijn veroordeeld tot samenleven in de jungle van het klaslokaal. Elk strijden ze hun eigen oorlog. Elk reageren ze dat op een andere manier op hun klasgenoten af. De spanning stijgt, tot de bom ontploft. (flaptekst)

Een boek over kinderen op school. Over pesten. Niet meteen heel origineel. Ik denk meteen aan bijvoorbeeld ‘En de groeten van groep acht’ van Jacques Vriens en ‘Spijt’ van Carry Slee. Dat zijn misschien wel de bekendste boeken over pesten. Maar er zijn er nog veel meer.

Het bijzondere aan ‘Vluchtweg’ is toch de doelgroep. 13+. Kinderen op de middelbare school. En natuurlijk, ook daar wordt gepest. Nog steeds.

 

Het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende jongeren. Elk hoofdstuk is vanuit een ander geschreven. Doordat je steeds door de ogen van een ander kijkt, leer je verschillende personages kennen. En je begrijpt ze ook. Op deze manier komt het verhaal beter binnen en ga je meer nadenken over de situatie, maar ook over je eigen tijd op de middelbare school.

 

De korte hoofdstukjes zorgen voor veel afwisseling en spanning. Je blijft maar doorlezen. Ook kun je merken dat Goedele Ghijsen jarenlang voor de klas heeft gestaan in het voortgezet onderwijs. Ze beschrijft de klas en de situatie levensecht. Dat zorgt voor veel herkenning en emotie bij de lezer.

 

Door de omvang van het boek - het is redelijk dun - kan helaas niet alles tot in de puntjes worden uitgewerkt. Het knappe van dit boek is dat iedereen een gezicht krijgt en dat je zelfs medelijden krijgt met diegene die pest. Er is een reden waarom ze dit doet. Ze wordt door de auteur niet veroordeeld.

 

Het boek is geschikt voor jongeren. Maar ook zeker voor docenten, ouders en wie maar nog meer te maken heeft met jongeren. Het boek geeft een duidelijk beeld over hoe het eraan toe kan gaan in een school. Het zorgt ervoor dat je op andere manieren gaat kijken naar dit soort situaties.

 

Een mooi debuut, dat misschien nog wat beter uitgewerkt had kunnen worden. Maar in de basis is dit een mooi boek, over een redelijk standaard onderwerp. Maar de auteur heeft een uitstekende eigen draai gegeven aan dit onderwerp.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.