De Grijze Jager 1 - De ruïnes van Gorlan


Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, maar in plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, een mysterieuze Grijze Jager die zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de wapens van de Grijze Jagers – pijl en boog en een camouflagemantel – te gebruiken. Als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt Will erachter dat die wapens zo slecht nog niet zijn. (flaptekst)

In 2007 verscheen in Nederland het allereerste deel in De Grijze Jager-serie. Het eerste deel van velen, zou later blijken. In 2022 verscheen alweer het  zestiende (!) deel in deze populaire serie. Toen het eerste deel verscheen, heb ik het boek wel gelezen maar op de een of andere manier bleef het daar ook bij. Ik heb mijn boek zelfs aan mijn broertje gegeven en die heeft de serie verder gespaard. Ik heb die andere delen nooit aangeraakt. Tot nu. Ik heb deel 1 weer gelezen. Zijn mijn bevindingen anders dan in 2007?

 

Al meteen bij de eerste poging lezen merkte ik dat dit makkelijk lezen werd. Het verhaal is interessant, spannend en stiekem ook wel beetje een droom. Je wilt zelf in deze wereld leven! Of althans, dat is meteen mijn gevoel bij het lezen. Uiteindelijk heb ik het boek erg snel uitgelezen en begrijp ik niet waarom ik de serie nooit verder ben gaan lezen. Ik heb wat in te halen nu!

 

John Flanagan heeft een eigen wereld gecreëerd. Voor mij lijkt de wereld wat op die van bijvoorbeeld De brief voor de koning van Tonke Dragt. Het hele verhaal lijkt wel wat op dit boek. Maar dat komt voornamelijk door de ridders, paarden, de bossen en het mysterie. Het gegeven van een Grijze Jager is interessant en origineel bedacht. Geen typische held zoals we vaak in boeken en films zien.

 

Erg belangrijk in dit boek zijn de personages en de emoties. Die zijn allemaal goed uitgewerkt. Indrukwekkend is hoe Flanagan iedereen een andere persoonlijkheid heeft kunnen geven en zo uitgebreid heeft kunnen uitwerken. Vooral hoofdpersoon Will is echt een mens van vlees en bloed. Zijn onzekerheid aan het begin van het boek en daarna de groei die hij doormaakt worden sprekend neergezet.

 

Ook bijzonder is hoe Flanagan de middeleeuwen heeft verwerkt in dit boek. Hij toont veel kennis van deze periode in de geschiedenis en de manier waarop mensen toen in het leven stonden maar voegt er leuke eigen dingen aan toe. Het is wel duidelijk dat dit een eerste deel in een serie is. Op de achterkant lees je over een geheime missie, maar die komt pas aan het einde van het boek goed in beeld. Eerst zijn de personages en de wereld waarin zij leven duidelijk neergezet. Dit zorgt er wel voor dat de spanning pas aan het einde echt op gang komt.

 

Maar wat ben ik blij dat ik dit boek weer heb gelezen en dat ik nog vijftien delen te gaan heb!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb