Boer Boris en de luchtballon - Ted van Lieshout & Philip Hopman

Er komt een vreemde vogel uit een ei.

Die hoort niet thuis op de boerderij!

Boer Boris besluit hem weg te brengen. Maar hoe? (flaptekst)

Boer Boris bestaat tien jaar! En om dat te vieren is nu het vijftiende boek uitgekomen in de reeks: Boer Boris en de luchtballon. Al jaren lees ik de boeken met veel plezier. Meerdere recenseerde ik al, maar toch heb ik ze nog niet allemaal in huis en gelezen. Daar moet maar eens verandering in komen. Maar het nieuwste deel heb ik gelukkig!

 

Ik schreef al eerder dat elk boek van Boer Boris op rijm is geschreven. Dit maakt het uitermate geschikt om te gebruiken in het werk als logopedist of om voor te lezen in de klas. Het leest prettig voor en dat is belangrijk voor kleuters. Rijm biedt inzicht in klanken, letters en woorden.

 

Maar het belangrijkste recept voor deze succesvolle reeks is toch wel de samenwerking tussen auteur en illustrator. Ted van Lieshout en Philip Hopman lijken elkaar naadloos aan te voelen. De tekst vult de illustraties aan, maar dit is ook andersom het geval.

Van Lieshout schrijft prettig lopende teksten. In dit boek viel het me wel voor het eerst op dat sommige rijmwoorden wat minder soepel zijn gevonden dan in eerdere delen, maar voor het overgrote deel is de rijm overal fijn en leest het prettig. Ook het verhaal is origineel en leuk gevonden. Kinderen genieten van dit boek en het kijken naar de vrolijke platen.

 

Philip Hopman heeft zoals gebruikelijk weer prachtige plaatjes afgeleverd. De illustraties van de boerderij zijn natuurlijk bekend, maar blijven leuk om naar te kijken. De illustraties op reis zijn toch van een ander kaliber. De enige plaat in het boek zonder tekst is de luchtballon die over de stad vliegt. Wat een huizen! Je kunt blijven kijken en nieuwe dingen ontdekken. Ook de onverwachte afbeelding van de safari is sfeervol. En ook de Zuidpool is goed neergezet. Je kunt de kou de sneeuw haast voelen.

 

Op de een of andere manier weten Van Lieshout en Hopman de kwaliteit van de boeken gelijk te houden. Het is het vijftiende deel maar dat is nergens aan te merken. Weer een fijne aanvulling op de reeks. Op naar de volgende tien jaar Boer Boris!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.