Weirdo - Zadie Smith, Nick Laird & Magenta Fox


Het leven is te kort om geen weirdo te zijn.

 Ontmoet Ruby.

Ze is een beetje van alles:

  • Een cavia in een judopak.
  • Een verjaarsdagscadeau voor Rosa.

De andere huisdieren van Rosa vinden haar een weirdo, een buitenbeetje… omdat ze nog nooit iemand ontmoetten zoals zij.

‘Waarom ben ik zo anders?’ vraagt Ruby zich af.

 Maar met een pakje moed, een portie vriendelijkheid en een snufje geluk, ontdekt Ruby haar eigen persoonlijkheid, hoe het is om gewoon zichzelf te zijn.

 Ontdek in dit boek de rijkdom van het ongewone. (flaptekst)

Een prentenboek met de titel Weirdo. Het is een Engels woord dus is dat handig bij een boek voor jonge kinderen? Die vraag spookt meteen door mijn hoofd als ik het boek voor het eerst zie. Weirdo is ook niet meteen woord dat ik kinderen zou willen aanleren. Het is geen woord met een positieve betekenis. Of ligt dat anders in de huidige tijd van social media?

 

Tijdens het lezen blijft deze gedachte in mijn hoofd spoken en dat leidt af. Na het lezen besloot ik om op een later moment het boek nog een keer te lezen. Ik kon het toen iets meer loslaten en bekeek het boek met een open blik.

 

Allereerst de illustraties, want die zijn toch het belangrijkste in een prentenboek. Magenta Fox heeft erg leuke, vrolijke en lieve illustraties gemaakt. Ook is haar compositie af en toe heel bijzonder. Zoals bijvoorbeeld de afbeelding met de lift in het midden. Linksboven zie je een mevrouw op de galerij lopen naar de lift. In het midden zie je haar in de lift. En rechtsonder zie je haar lopen op de andere verdieping. Zo kun je als kijker ook zonder de tekst te lezen het verhaal volgen. Het wordt bijna een soort animatiefilm in een boek.

 

Het verhaal heeft een mooie boodschap: je mag altijd jezelf zijn. Ongewoon zijn is juist goed en mooi. Als je de flaptekst leest, komt het erg zoetsappig over maar in het verhaal valt dit ontzettend mee. Het is mooi, goed beschreven en kan leerzaam zijn voor kinderen.

 

En toch vind ik het woord Weirdo niet prettig. Het wordt te vaak gebruikt en is wat mij betreft niet passend in een prentenboek voor jonge kinderen. Dit had creatiever kunnen worden opgelost. Nu zorgt het ervoor dat ik het prentenboek niet snel uit de kast zal pakken - en als ik dat wel doe is het voor de afbeeldingen en niet voor de tekst.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.