Twitch en de vlucht van de ijsvogel - M.G. Leonard


Twitch heeft een passie voor vogels kijken.

Hij heeft drie kippen als huisdier, vier duiven én zwaluwen die in zijn slaapkamer wonen.

 

Op de eerste dag van de zomervakantie komt hij aan bij zijn geheime schuilplaats en ziet hij overal politie: een veroordeelde overvaller is uit de gevangenis ontsnapt en verstopt zich in het Avesbos.

 

Kan Twitch zijn talent voor vogelspotten gebruiken om jacht te maken op de gevaarlijke gevangene en de ontbrekende buit te vinden? (flaptekst)

Op de omslag van dit boek staat onder de naam van de auteur: Bestsellerauteur van Keverjongen. Waarschijnlijk moet dit lezers aanzetten het boek te kopen. Nou moet ik eerlijk zijn: ik heb de boeken over Keverjongen niet gelezen. Dus dit lokt mij niet. Wat me daarentegen wel aantrekt, is het omslag zelf. Wat een gave kleuren, spannende uitstraling en zo gedetailleerd. Je ziet meteen dat er iets spannends staat te gebeuren, maar je ziet ook dat vogels heel belangrijk zijn in dit boek. Dat zegt de titel natuurlijk ook al en gelukkig ontbreekt de ijsvogel niet op het omslag. Dus wat mij betreft had die verkoopzin niet op het omslag gehoeven.

 

Het boek gaat over Twitch, een redelijk standaard hoofdpersoon voor een kinderboek. Onzeker, eenzaam, geen vrienden en hij wordt gepest. Dat klinkt niet heel origineel. Maar dan komt een bijzondere hobby van Twitch naar voren: vogelspotten. Hij weet heel veel van vogels, heeft thuis vogels én heeft een geheime hut in het bos waar hij ongezien vogels kan bekijken. Meteen is Twitch een leukere hoofdpersoon en wil ik verder lezen.

 

Het verhaal gaat heftig van start, waardoor je meteen in het boek wordt gezogen. En er komt geen enkel moment waarop je aandacht verslapt. M.G. Leonard heeft een prettige schrijfstijl, perfect voor de doelgroep en ook fijn voor volwassenen. Het verhaal is niet voor tere kinderzieltjes geschreven. Er gebeuren best heftige dingen, zoals de moord op mede-overvallers en het vastbinden van een gezin. Dat maakt het boek af en toe wel érg heftig en niet geschikt voor kinderen die snel bang zijn. Wel is het verhaal soms wat voorspelbaar en heeft de lezer sommige dingen net wat sneller door dan Twitch en zijn vrienden.

 

Naast dit heftige verhaal speelt er nog veel meer. Het boek gaat ook over de ontwikkeling van kinderen, waarom kinderen pesten en dat mensen (kunnen) veranderen. Zonder deze extra laag was het een spannend avonturenboek geweest, met deze laag is het meer dan dat en krijg je een mooie boodschap mee die er niet dik bovenop ligt.

 

Na het lezen ben ik erg benieuwd naar de andere boeken van M.G. Leonard. Haar serie over Keverjongen is erg populair, dus ik ben benieuwd of die van hetzelfde niveau is als Twitch en de vlucht van de ijsvogel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.