De trollen van Leif - Pieter Koolwijk & Linde Faas


Als de ouders van Ravna en Leif er met alle gezonde volwassenen vandoor gaan om te plunderen, is de achtjarige Ravna degene die de leiding van het dorp overneemt. Haar broer Leif is nutteloos. Hij wil een skald zijn. Iemand die verhalen vertelt en liedjes zingt.

Maar niemand luistert naar zijn trollenverhalen en hij zingt valser dan een schorre kraai. Aan die slapjanus heeft niemand iets… of toch wel? (flaptekst)

Sinds Pieter Koolwijk zijn boek Gozert uitbracht, waar hij de Gouden Griffel mee won, is hij een erg populaire kinderboekenauteur. Samen met Linde Faas vormt hij al jaren een duo dat al mooie boeken heeft opgeleverd. Vorig jaar kwam het vervolg op Gozert, Luna, uit en eind dit jaar komt het afsluitende deel. Tijdens het schrijven van dit derde deel had Koolwijk even tijd nodig om iets anders te maken - weer met Linde Faas. Faas woont in Noorwegen en ze wilde graag een boek maken dat zich daar afspeelt. Koolwijk combineert dit met Vikingen en zo kwam dit boek tot stand.

 

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat dit boek voor een andere doelgroep is geschreven dan Gozert (10+). De trollen van Leif is voor 7+. Het boek is ook dunner dan de andere boeken van Koolwijk, maar dit is zeker niet bedoeld als negatieve opmerking. Dit verhaal is juist perfect voor de doelgroep. De personages zijn allemaal karakters op zich. Aan het begin van het boek leer je alle belangrijke personen kennen en dat is handig.

 

Het is wel een ‘typische Koolwijk’. De ouders verdwijnen al snel van het toneel en dan staan de kinderen er alleen voor. Bijzonder is de manier waarop Koolwijk de band tussen Leif en Ravna, broer en zus, beschrijft. Je voelt hoe Ravna het moeilijk heeft met haar broer en alles wat hij doet, ook al is hij haar broer en wil ze hem beschermen.

Anderzijds voel je de wanhoop bij Leif, wanneer niemand naar hem luistert en hij de trollen wil helpen. De manier waarop de band tussen de kinderen zich ontwikkelt in het verhaal is erg mooi.

 

Linde Faas heeft weer prachtige illustraties gemaakt. Je kunt zien hoe fijn ze het vindt om Noorwegen te schilderen, het land waar ze woont. Door haar tekeningen wil ik ook naar Noorwegen, de sfeer van de natuur is zo prachtig te zien. En ook de veelzijdigheid van Noorwegen komt in beeld. Het noorderlicht, de dennenbomen, de bergen en het water. Dit is allemaal in de illustraties te vinden.

 

Het duo Koolwijk en Faas staat garant voor leuke, mooie en soms emotionele boeken. De trollen van Leif is hier zeker een goed voorbeeld van. Hiermee bewijzen ze dat ze ook boeken kunnen maken voor een andere doelgroep zonder aan kracht te verliezen. Wat mij betreft volgt er meer!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb