Het dikke vogelboek - Marianne Busser & Ron Schröder


Wist je dat een aalscholver ook wel ‘konteklopper’ wordt genoemd? Wist je dat een buizerd zijn vrouwtje versiert door spectaculaire duikvluchten te maken? En wist je dat ijsvogels een nest in een zelfgegraven tunnel maken?

Dit boek gaat over de allerleukste vogels, van de aalscholver tot de kiekendief en van het roodborstje tot de zwaan. (flaptekst)

Al jaren ben ik een groot bewonderaar van Marianne Busser en Ron Schröder. Hoe zij aan de lopende band kinderboeken, góéde kinderboeken, maken is bewonderenswaardig. Elke kinderboekenweek komt er een boek met versjes in het thema en ze brengen meerdere boeken per jaar uit bij verschillende uitgeverijen. Tot nu toe is elk boek van hetzelfde hoge niveau. En dit duo maakt ook bijna alles nog eens op rijm zonder dat het geforceerd overkomt. Dat is denk ik hun grootste kracht. Elk versje is goed en voelt doordacht. Er zijn geen rare woorden gekozen om maar te kunnen rijmen.

 

Dat geldt ook voor dit boek: Het dikke vogelboek. Over 29 vogels hebben ze een versje geschreven,  een versje met een feit over de desbetreffende vogel erin verwerkt. Na het versje volgt een bladzijde met meerdere weetjes over de vogel. Het is dus ook nog eens informatief. Op deze manier leren kinderen op een speelse wijze van alles over de vogels in Nederland. Een erg leuk concept en ook nog eens goed uitgewerkt.

 

De illustraties van ivan en ilia zijn mooi. De vogels zijn realistisch en herkenbaar. De achtergronden zijn meestal redelijk simpel, waardoor de gedetailleerde vogels des te meer opvallen. Samenvattend:  zoals ik gewend ben van dit duo zijn de illustraties gewoon top. Ze passen goed bij de versjes en de weetjes. Erg leuk detail is de tuinkabouter op elke weetjespagina. Leuk om samen met de kinderen te zoeken!

 

Na het lezen van dit boek ben ik extra benieuwd naar de eerder verschenen boeken in deze serie: Het dikke kriebelbeestjesboek, Het dikke dinoboek, Het dikke vaderlandse dierenboek en Het dikke dierenboek. Als die boeken net zo goed zijn als Het dikke vogelboek zijn dat ook topboeken die elk  kind eigenlijk moet lezen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb