De haas zonder neus - Annabel Lammers & Hanneke Siemensma


‘Wat ben jij eigenlijk?’ vraagt de egel aan de haas zonder neus. ‘Nou, gewoon, een haas,’ antwoordt die. Dat heeft hij tenminste zijn hele leven gedacht. Maar dan komt hij er bij toeval achter dat er toch iets bijzonders met hem is. Uit schaamte durft hij niemand meer onder ogen te komen.

Tot hij wordt gevonden door een klein meisje.

Zij vindt de haas lief zoals hij is. Wanneer hij uiteindelijk best tevreden is met zichzelf en met zijn nieuwe leven, gebeurt er iets onverwachts… (flaptekst)

Meteen bij het zien van de voorkant van dit prentenboek ben ik verliefd. Het kleurgebruik, het lieve haasje, de vormgeving en de titel zijn zo aansprekend dat ik dit boek moet en zal hebben. Ook is het boek mooi gebonden met een linnen rug. Fijn dat een uitgeverij zoveel aandacht besteedt aan een boek. Wel had ik verwacht dat het een origineel Nederlands boek was, gezien de namen van de auteur en illustrator. Maar niets is minder waar. Het is een Duits boek en vertaald door Berd Ruttenberg.

 

Net als het omslag zijn de illustraties prachtig om te bekijken. Het is eens wat anders dan de paginavolle illustraties met felle kleuren in de meeste prentenboeken tegenwoordig. De achtergrond van elke illustratie is gewoon de kleur van het papier, zelfs de textuur kun je nog zien. De verdere kleuren die worden gebruikt zijn mat en rustig. Het lijkt haast wel gewoon kleurpotlood en af en toe wat verf. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer en maakt het prentenboek uniek.

 

De hoofdpersoon haas is herkenbaar en dat maakt het verhaal nog treffender. Iedereen is wel anders dan een ander en daar kun je je echt onzeker over voelen. De boodschap in dit boek is dat er altijd iemand zal zijn die je leuk vindt zoals je bent. En dat je dat zelf ook mag gaan vinden.

 

Uiteindelijk heeft de auteur nog een verrassing voor de lezer, die het verhaal op een prachtige manier afrondt. Een geslaagd prentenboek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb