Opa, ga je mee? - Anke Kranendonk & Liset Celie


Opa, ga je mee? Naar de zee.
Dan gaan we zwemmen,
vliegeren, een kasteel bouwen
en schelpjes zoeken.

Het wordt een mooie dag! (flaptekst)

Een prentenboek geschreven door Anke Kranendonk, met illustraties van Liset Celie. Het omslag spreekt direct aan. De vrolijke blik van het kindje achterop de fiets bij opa spreekt boekdelen en maakt je nieuwsgierig naar het boek. Enkel aan het omslag kun je al voor een deel zien waar dit boek over gaat, ook al lijkt de illustratie op het eerste gezicht redelijk simpel. Je ziet de fiets, de parasol, de duinen en het strand. Hier kun je al erg leuk op inhaken met het kind dat wordt voorgelezen. Wat denk jij dat ze gaan doen?

 

Eigenlijk geldt dit voor het hele prentenboek. Juist de illustraties maken dit boek leuk. Er is weinig verhaal, maar het verhaal dat er is, is concreet en duidelijk. Voor kleine kinderen en ouders is het zeker herkenbaar. Samen naar het strand, waar het ongelooflijk druk is en waar je snel iemand kwijt kunt raken. Gelukkig loopt dit boek natuurlijk goed af, het is en blijft een prentenboek voor erg jonge kinderen.

 

De illustraties zorgen voor de sfeer. Het kleurgebruik van Liset Celie is doeltreffend. De zomerse sfeer wordt goed weergegeven en je krijgt als lezer spontaan zin in een dagje strand. Ook kun je aan de kleuren goed zien in welke situatie de (naamloze) hoofdpersoon zit. Wanneer het leuk en gezellig is op het strand zijn de kleuren warm, licht en vrolijk. Maar wanneer hij zijn opa kwijt is, wordt de zee donkerder en dat geldt voor de hele platen. Wanneer hij opa weer vindt, worden de kleuren opnieuw warmer en lichter.

 

Hoewel het verhaal niet heel veel voorstelt, is het wel erg leuk en samen met de illustraties is het prentenboek goed geslaagd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.