Tussen Mees en Mol - Carli Biessels & Marije Tolman


Een groter verschil dan tussen Mees en Mol is haast niet denkbaar. Mees wil vooruit in het leven, flierefluiten. Mol houdt van de grond, is voorzichtig en soms droevig. Toch willen ze elkaar steeds ontmoeten, elkaar horen praten en troost vinden. Soms zien ze sterretjes van elkaars karakter. Ziet Mol het te zwart? Wil Mees te veel? Tot botsen komt het net niet, daar doen ze allebei te veel moeite voor. Vriendschap heet dat. (flaptekst)

Vanaf het moment dat dit boek werd aangekondigd, wilde ik hem per se hebben. Het omslag en de manier van uitgeven (linnen rug) spraken mij meteen aan. Ook de titel zette mij aan het denken. Zonder de flaptekst te lezen was ik al geïntrigeerd. De illustratie van Marije Tolman is simpel maar doeltreffend. Je ziet Mees en Mol allebei. Twee totaal verschillende dieren en karakters. De titel staat tussen de twee dieren in. Dit is slim bedacht aangezien de titel Tussen Mees en Mol is.

 

Twintig jaar geleden verscheen dit boek voor het eerst, maar dat is aan niets te merken. De verhalen zijn eigentijds en gaan over problemen die nog steeds, misschien zelfs nog wel vaker,  voorkomen. Of in ieder geval is er nu meer over bekend en wordt er meer over gesproken dan destijds.

Mees en Mol hebben twee totaal verschillende karakters. Mees heeft een positieve kijk op de wereld, terwijl Mol een negatievere kijk heeft. Juist het verschil tussen deze twee zorgt voor diepgang in de korte verhalen. Wanneer Mol bijvoorbeeld behoorlijk depressief is, hoeft Mees alleen maar iets liefs tegen hem te zeggen en hij voelt zich beter. Zo werkt het natuurlijk niet altijd, maar voor Mol is het op dat moment net genoeg. Dit geldt voor vrijwel elk verhaal: door elkaar een andere kant te laten zien van een situatie of een gedachte leren ze elkaar veel.

 

 

De illustraties van Marije Tolman zijn doeltreffend, sfeervol en passend bij de verhalen. Gelukkig zijn deze behouden in de heruitgave.

 

Het is een mooi boek met diepere lagen die niet elk kind zal begrijpen. Maar de voorlezer of volwassene die dit boek leest, wordt soms ook even aan het denken gezet. Een aanrader.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb