Liefdeloos - Alice Oseman


Het begon allemaal te bezinken. Ik ben nog nooit verliefd geweest. Niet op jongens, niet op meisjes, op niemand die ik ooit had ontmoet. Wat betekende dat?

 

Georgia is nog nooit verliefd geweest en ze heeft ook nog met niemand gezoend. Maar als fan-fic verslaafde romanticus weet ze heel zeker dat dat ooit zal veranderen.

Wanneer Georgia naar de universiteit gaat, is ze vastbesloten om de ware te vinden. Maar door haar romantische plan drijft ze steeds verder van haar vrienden af. Ze begrijpt niet waarom liefde zo gemakkelijk lijkt voor anderen, maar niet voor haar. De woorden die ze naar hoofd geslingerd krijgt, zoals ‘aseksueel’  en ‘aromantisch’, maken Georgia onzekerder dan ooit over haar gevoelens.

Is ze voorbestemd om liefdeloos te blijven? Of is ze al die tijd op zoek geweest naar het verkeerde? (flaptekst)

Na het succes van de Heartstopper-boeken- én Netflix-serie is Van Goor begonnen met het uitgeven van de andere boeken van Alice Oseman. Toch wel een gewaagde keuze. De Heartstopper-boeken zijn graphic novels en dat is iets heel anders dan een volledig leesboek. Is Alice Oseman ook daadwerkelijk een schrijfster die kan blijven boeien?

 

De boeken van Alice Oseman staan bekend om de diversiteit. In de Heartstopper-reeks gaat het over seksualiteit, transgender, uit de kast komen, eetstoornissen. In Liefdeloos komt ook weer veel voorbij. Allereerst is de beste vriendin van hoofdpersoon Georgia lesbisch. Georgia ontmoet iemand die aseksueel is en twijfelt zelf ook over haar geaardheid. Het is goed dat deze thema’s worden aangesneden in de young adult boeken. Juist in deze doelgroep is het goed om te kunnen lezen over deze ontwikkelingen. Het moet normaal worden dat niet iedereen dezelfde seksualiteit heeft. En het is goed om te leren dat er meer is dan hetero- en homoseksualiteit. In dit boek gaat het vooral over aseksualiteit. Een redelijk onbesproken thema in boeken.

 

Alice Oseman bewijst dat ze niet alleen goed is in het maken van een graphic novel maar ook zeker een boek kan schrijven zonder illustraties. Dit boek is onderhoudend, beschrijvend en geschreven met een fijne sfeer. Je voelt je vanaf bladzijde één deel van het verhaal en de leuke groep mensen die je ontmoet. Doordat Oseman heeft gekozen voor het ik-perspectief krijg je alle twijfel en gevoelens van Georgia mee. Je beleeft het samen met haar. Daardoor ga je samen op onderzoek uit naar de seksuele voorkeur van Georgia. Samen ontdek je wat haar seksuele geaardheid is en hoe ze dit probeert te accepteren.

 

Ondertussen gaat het boek ook nog over je eerste jaar op de universiteit, vriendschappen onderhouden en hoe je verleden bepalend kan zijn voor je huidige gedrag. Niets is te veel of wordt alleen maar eventjes aangestipt. Oseman werkt alles uit. Hierdoor blijf je na het lezen niet zitten met onbeantwoorde vragen, je merkt dat Georgia gelukkig is en het verhaal duidelijk af is.

 

Liefdeloos is een boek met een mooie boodschap en zeker een aanrader om te lezen. Ook als je Heartstopper (nog) niet kent.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb