Vleugels van vuur 1 - De drakenprofetie


Klei heeft zijn hele leven doorgebracht in een verborgen grot, waar hij met vier andere jonge draken in het geheim wordt opgeleid tot strijder. Van de buitenwereld weet Klei niets, behalve dat er een oorlog woedt en dat hij samen met de andere drakenjongen volgens een oude profetie is voorbestemd die oorlog te beëindigen. Maar wil hij wel een strijder zijn?

 

Als het leven van een van hen op het spel staat, besluiten de vijf drakenjongen te ontsnappen. In de meedogenloze drakenwereld blijkt Kleis uitzonderlijke heldenmoed hard nodig om het leven van zijn vrienden te redden en de eerste stappen te zetten op weg naar vrede… (flaptekst)

Fantasy is op dit moment erg populair. Er verschijnen tientallen boeken in dit genre. En niet elk boek is even goed, zodat  ik toch elke keer wat sceptisch ben als er weer een boek in dat genre verschijnt dat door de uitgeverij wordt aangeprezen. Maar dit boek is al in 2012 uitgekomen, dus dat geeft hoop.

 

Meteen na het lezen van het eerste hoofdstuk ben ik al positief verrast. Vaak gaan boeken over draken niet over draken, maar over mensen die met draken omgaan. Dit boek heeft de draken zelf als hoofdkarakters. Dat is verfrissend en biedt een interessante kijk op draken. Hoe leven ze, wat doen ze allemaal en hoe kijken ze tegen andere wezens aan? Allemaal fantasy natuurlijk, want draken bestaan niet echt, maar het geeft wel het gevoel dat ze bestaan. En dan blijkt dat er, net als bij veel andere boeken met dieren in de hoofdrol, veel overeenkomt met boeken over mensen. Het is een avontuur over vriendschap en hoe je erachter komt wie je kunt vertrouwen en wie niet.

 

De omslag is kleurrijk en spreekt direct aan. Wanneer een kind dit boek ziet, is hij/zij verkocht. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat het een paperback is. Een hardcover was net wat mooier geweest. Binnen is de omslag prachtig. De illustraties, plattegrond en de weetjes over de draken zijn echt een meerwaarde voor het boek. Het eerste stuk is informatief, waardoor je alle soorten draken leert kennen, wie hun bondgenoten zijn en wie de koningin is. Je hebt allemaal informatie, die je zeker nodig hebt voor het lezen van het boek. 

 

Het verhaal nodigt uit tot lezen. De schrijfstijl van Sutherland is erg prettig. Hij sleept je mee door het verhaal en geeft elke keer weer kleine stukjes van de plot vrij. Je leert de personages kennen en dit doet hij op een manier die overzichtelijk is. Met de vele personages kun je wel eens in de war raken, maar dit belemmert het lezen niet.

 

Het is me een raadsel waarom dit boek nu pas in Nederland is verschenen! Wat een gaaf eerste deel van een serie. Een echte aanrader voor kinderen die houden van spannende avonturen in een fantasy-wereld. Op naar de volgende delen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.