Spijt - stripboek


Jochem is het mikpunt van gepest op school. David doet er niet aan mee, maar hij durft er ook niks van te zeggen. Op een ochtend krijgen de leerlingen te horen dat Jochem na een schoolfeest niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Hij wil Jochem graag vertellen dat het hem spijt. Hopelijk is het nog niet te laat… (flaptekst)

Als kind heb ik veel gelezen van Carry Slee. Haar boeken over Iris en Michiel, De Kwispelstaartjes-serie en de boeken over de kinderen op De Grote Beer vond ik fantastisch. Haar boeken voor oudere kinderen vond ik minder. Ze gingen over heftige onderwerpen zoals depressie, zelfmoord en rouwverwerking. Natuurlijk is het goed om deze thema’s onder de aandacht te brengen bij kinderen. Maar niet meteen geschikt voor mij. Later ben ik deze boeken meer gaan waarderen. Juist de gelaagdheid in de boeken en het subtiel verwijzen naar de zware thema’s maken de boeken toegankelijk voor kinderen. En nog steeds worden ze gelezen.

 

Nu is er in samenwerking met de Week tegen Pesten een strip-bewerking gemaakt van het boek Spijt. Misschien wel een van de bekendste boeken van Slee. Het boek is een groot succes, in 2022 verscheen de vijftigste druk! Ook werd het boek verfilmd. Nu ben ik vooral benieuwd hoe zo’n heftig verhaal in een stripboek goed tot zijn recht kan komen. Een stripboek is een ander medium dan een leesboek. Een stripboek is korter, sneller en daardoor misschien minder ingrijpend?

 

Korter is het inderdaad. Het verhaal gaat sneller, maar minder ingrijpend is het niet. Juist door de wat hardere aanpak komt het verhaal nog steeds binnen. Je leeft mee met David, Jochem en alle anderen die worden geraakt door deze situatie. Mooi om te zien dat zelfs in deze vorm het verhaal van Slee overeind blijft.

 

De illustraties zijn pakkend en geven een duidelijk beeld van de situaties. Ook is in de illustraties al goed te zien wie de pestkoppen zijn en wie niet. Erg goed gedaan.

 

Mooi om te zien dat een boek nog steeds zo populair is en op deze manier misschien een andere groep jongeren aanspreekt! Wat mij betreft worden er meer boeken van Carry Slee ‘verstript’.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.