De Bazenstraat - Katinka Polderman


Tingeling, welkom in de Bazenstraat!

Monsters, kriebeltruien en feestjes.

De dieren in de Bazenstraat maken heel wat mee! Geit, Konijn, Duif en Neushoorn beleven de gekste avonturen. (flaptekst)

Uitgeverij Billy Bones heeft een nieuwe serie, Billy Bones Bazen-serie. Deze serie heeft drie soorten boeken: samen lezen, voorlezen of lekker-lezen. De uitleg hierbij is:

in de samen lezen-boeken staan makkelijk te lezen woorden in kleur. Zo kun je zien welke woorden jij zelf kunt lezen. Wil je liever voorgelezen worden? Kies dan een voorlezen-boek. Als je lezen al (bijna) de baas bent, dan is een lekker lezen boek iets voor jou!

 

De Bazenstraat is het tweede deel in deze serie dat ik lees. Dit is een samen lezen-boek. In de samen lezen-boeken staan woorden die een kind zelf mogelijk al kan lezen aangegeven  in kleur en een iets grotere letter. De kleur van de woorden geeft de moeilijkheidsgraad van het woord aan. Ook staan er unicorn-woorden in. Dit zijn moeilijkere woorden om de kinderen uit te dagen. De volwassene leest de rest van de tekst.

 

Het is duidelijk een boek voor wat jongere kinderen. De pagina’s bestaan bijna volledig uit illustraties en dit zorgt ervoor dat het soms wat aandoet als een prentenboek. De verhaaltjes hebben verschillende leuke onderwerpen zoals een eng beest, een feest en een nieuwe fiets. Kinderen zullen deze situaties herkennen en dat maakt het een feest om de verhaaltjes te lezen.

 

Katinka Polderman schrijft erg prettig. De tekst is volledig op rijm geschreven, wat zorgt voor soepele zinnen en makkelijk voorlezen. Boeken op rijm zijn uitermate geschikt om te gebruiken in het werk als logopedist of in de klas. Rijm biedt namelijk inzicht in klanken, letters en woorden. De woorden die de kinderen zelf kunnen lezen zijn vooral de woorden die rijmen op eerdere woorden. Dit maakt het net wat makkelijker om te lezen. De verhaaltjes zijn ook niet te lang en dat is erg prettig voor de voorlezer.

 

De illustraties van Inger Bosch zijn vrolijk, kleurrijk en niet te gedetailleerd. Daardoor blijven de bladzijden redelijk rustig en valt er toch genoeg te ontdekken. Het is belangrijk dat de kinderen niet afgeleid worden van het lezen. Hier lijkt Bosch goed rekening mee gehouden te hebben. De tekst en de illustraties versterken elkaar.

 

De Bazenstraat is een leuk deel uit de serie Billy Bones Bazen. Na het lezen van twee delen in deze serie ben ik tevreden en kan ik wel zeggen dat het een aanwinst is in Nederland. Het is een mooie kans om kinderen te leren lezen op een leuke en speelse manier.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb