Zeemeermeisje - Jowi Schmitz


Miki ontdekt op het dak van haar huis een oude vrouw. Het is Chris, die daar een tent heeft gebouwd en samen met haar hond Bux een geheim leven leidt.

Miki woont nog niet zo lang in de stad, ze komt uit Dedemsvaart, daar hebben ze geen dames op daken. Ze moet er dus even aan wennen.

Wat het allemaal niet makkelijker maakt, is dat de moeder van Miki op het punt staat op reis te gaan. Nóg meer veranderen, en Miki vindt dat maar niks. Totdat ze ontdekt dat Chris haar nodig heeft. Dat is voor het eerst, Miki is nog nooit nodig geweest. Ze besluit het diepe in te duiken en samen met Chris en Bux op een boot te stappen. Een zeevrouw, een zeehond en een zeemeermeisje. (flaptekst)

Na het lezen van de synopsis en het zien van de omslag van dit boek wist ik niet zo goed of ik het wilde lezen. Het klonk wel leuk, maar niet sprankelend genoeg. Na het lezen van de positieve recensies ben ik overstag gegaan. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.

 

De titel zet je echt op het verkeerde been. Dit boek speelt zich bijna niet bij de zee of een meer af, maar vooral in Amsterdam. Toen ik begon te lezen had ik soms het gevoel een Hoe overleef ik-boek van Francine Oomen te lezen. De puberteit, ouders die afstand nemen van elkaar, een verhuizing naar een totaal andere plaats: alles komt voorbij. En dan ook nog eens een vreemde vrouw op het dak. Het verhaal leest vlot en maakt je nieuwsgierig naar wat er nog meer gaat gebeuren. Dát er nog iets moet gebeuren is duidelijk.

 

Maar dat is het bijzondere aan dit boek. Het gaat niet om één belangrijke hoofdlijn. Nee, het gaat er juist om dat iedereen moet uitzoeken wie hij of zij eigenlijk is. Miki moet ontdekken wie ze is nu ze in deze nieuwe stad woont, haar vader ontdekt wie hij vroeger was en of dat nog wel klopt met nu. De vrouw op het dak voelt zich thuis op het dak, maar misschien ook wel in een verzorgingstehuis.

 

Eigenlijk een best heftig thema voor een boek over een meisje van 12 jaar. Maar Jowi Schmitz weet het zo te brengen dat het klopt. Een meisje van die leeftijd kan zeker in zo’n situatie terecht komen en dan komt er een ontwikkeling. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Het is misschien wel wat veel, alle verhaallijntjes bij elkaar, maar als je goed focust tijdens het lezen kun je alles goed plaatsen en is het einde zeer bevredigend. En na het lezen van het boek begrijp je de titel ook en past die perfect bij het boek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.