Monsters & Mislukte Superhelden - Bart de Wolf


Op het strand van Westerkerke spoelen lichamen aan. Het gerucht gaat dat de slachtoffers schipbreuk leden, veroorzaakt door de Brimskölle, een mythisch zeemonster uit oude zeemansverhalen. Of is er toch iets anders aan de hand?

 

Floris droomt er al zijn hele leven van om superheld te worden. Nu hij dertien geworden is, wordt hij ongeduldig: het is nu of nooit. Zelfs Haroen, zijn beste vriend, kan het hem niet uit zijn hoofd praten.

 

Wanneer een bende pestkoppen de twee jongens belagen, ziet Floris zijn kans om aan Haroen te bewijzen wat hij waard is. Maar dat plan gaat gruwelijk mis. (flaptekst)

Een boek dat wordt aangekondigd als superspannend en gruwelijk. Tenminste, ik werd door de auteur gewaarschuwd dat het niet voor tere zieltjes is. Dat maakt nieuwsgierig. In de meeste kinderboeken komt niet heel veel geweld voor. Ik kijk zelf wel eens horror, dus volgens mij ben ik goed voorbereid op dit boek.

 

Na het lezen van het boek is dat ook mijn conclusie. Ik vond het niet supereng, maar ik ben ook niet de doelgroep. Voor kinderen van 11+ is het waarschijnlijk echt spannend en misschien soms wel eens té eng! Je moet wel van eng en horror houden om dit boek te kunnen waarderen. De beschrijvingen zijn beeldend, soms te beeldend en de gruwelijke dingen vliegen je om de oren.

 

Het verhaal pakt je als lezer meteen. Want wat is er aan de hand? Het is slim om te werken met hoofdstuktitels als ‘Zes dagen voor het voorval’. Op die manier wordt het verhaal opgebouwd naar het geheimzinnige voorval, waarvan we niet weten wat het is. De personages worden allemaal opgevoerd, je maakt kennis met ze en dan is het zo ver. Het voorval. En zonder iets te verklappen: dat stelt niet teleur.

 

Gelukkig is het verhaal op dat moment niet afgelopen, maar gaat het verder en kom je achter nog veel meer dingen. Gekke moeders, gevaarlijke dokters en noem maar op. Het open einde zorgt ervoor dat je meteen door wilt lezen, wat helaas niet kan.

 

Nog een klein minpuntje: ik vind het omslag totaal niet passen bij het verhaal. Niets komt naar mijn idee terug in het boek en dat is jammer. De verwachtingen die het omslag wekt, worden daardoor niet waargemaakt.

 

Het is een boek dat zeker niet geschikt is voor elke 11-jarige. Je moet een sterke maag hebben en houden van eng, griezelig en horror. Als je aan deze voorwaarden voldoet, is dit boek zeker geschikt voor jou.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.