De reis van Manie Schaafijs


De jonge Francisco verlaat het paradijselijke eiland Madeira op zoek naar werk en geluk. Hij verstopt zich op een schip naar Zuid-Amerika, maar wordt na een paar weken op zee ontdekt. Is alles voor niets geweest?

 

Na vele tegenslagen weet hij Suriname te bereiken en bouwt daar een bestaan op. Als hij voor werk naar Trinidad gaat en daar schaafijs ontdekt komt zijn leven er ineens heel anders uit te zien. (flaptekst)

Op het eerste gezicht sprak dit boek mij niet direct aan. De kleuren, het omslag, de titel en de flaptekst waren wel leuk, maar ik werd er niet enthousiast van. Na het beluisteren van de Grote Vriendelijke Podcast met de auteur en illustratrice werd ik wél enthousiast. Hoe ze vertelden over het boek, het ontstaan en de werkwijze was gewoon inspirerend. Nu moest ik dit boek lezen!

 

In de podcast werd ook verteld dat er ook stukjes informatie en geschiedenis in het boek zitten. Dit is dan in roze letters op de bladzijde aangegeven. Hier had ik nog wel mijn twijfels over: zorgde dit niet voor vreemde onderbrekingen in het verhaal? Maar tijdens het lezen werd al snel duidelijk dat dit niet het geval was. Dat komt door de vertelwijze in het boek. Het verhaal gaat over een kind die een verhaal verteld krijgt door een familielid. Een verhaal in een verhaal. En juist daardoor zijn de informatieve stukjes geen rare onderbrekingen. Want het verhaal wordt ook onderbroken door de hoofdpersonages. Het is een bijzondere manier van schrijven, in de positieve zin.

 

Het is bijna alsof je zelf de hoofdpersoon bent én zelf een verhaal over je familie vertelt krijgt. Dat maakt dat je erg betrokken bent bij de personages en nieuwsgierig bent naar hoe het verder gaat. Zelf had ik nog nooit van schaafijs gehoord, dus ook dat maakt nieuwsgierig. Dit is ook zeker niet meteen duidelijk aan het begin van hert boek, je moet wel doorlezen om overal achter te komen.

 

 De illustraties Hedy Tjin zijn kleurrijk en robuust. Het is vrolijk en geeft het boek echt een eigen vormgeving. Ze geeft een goed beeld van de personages en de locaties, Suriname wordt prachtig weergegeven. Toch is er dus iets aan haar illustraties wat mij niet meteen aanspreekt, want het omslag vond ik niet echt aantrekkelijk. Na het lezen vind ik het wel een mooi vormgegeven boek. Er is veel aandacht besteed aan het uiterlijk en het is een boek dat opvalt. Er zijn niet veel boeken zoals deze.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb