De grote kleine walvis


Oma is op bezoek. Buiten stormt het, en Boy kan niet slapen. Dus vertelt oma hem een verhaal over een meisje, een walvis en een vriendcshap die vele stormen geleden begon – en nu nog altijd voortduurt… (flaptekst)

Benji Davies had enorm succes met zijn prentenboek De kleine walvis. Niet gek dus dat er een vervolg verscheen: De kleine walvis in de winter. Ook een derde deel volgde en nu is alweer het vierde deel: De grote kleine walvis. Ergens ben ik dan bang dat dit prachtige eerste prentenboek wordt uitgemolken. Want als het niet zo’n succes zou zijn, waren er dan zoveel vervolgen gekomen? Ik betwijfel het. Toch heeft Benji Davies tot nu toe laten zien wel echt goede prentenboek af te kunnen leveren. Niet beter dan het eerste boek, maar ze doen er zeker niet voor onder. Toch had ik bij dit boek mijn twijfels. De titel verwijst wel heel erg naar het eerste deel. Is het Benji Davies gelukt voor een 4e keer een goed prentenboek te maken over deze karakters?

 

In het derde deel Oma vogeltje werd de oma van Boy geïntroduceerd. Een leuke en noodzakelijke toevoeging aan de serie. Ook in dit deel keert ze terug en draait eigenlijk het hele prentenboek om haar. Het verhaal gaat over dat oma een verhaal vertelt aan Boy. Zo’n verhaal in een verhaal kan ingewikkeld zijn voor kinderen, maar in dit prentenboek is dat niet het geval. Benji Davies weet het op een goede manier te vertellen en het is op elk moment duidelijk waar het overgaat. Het einde is weer goed gevonden en Davies speelt weer met de emotie van de lezer.

 

Toch zijn het vooral de illustraties die dit prentenboek tot een hoger level tillen. Waar ze op het eerst gezicht simpel lijken zijn ze dat zeker niet. Elke plaat is gedetailleerd en vraagt om goede bestudering. Het kleurgebruik, de personages en de locaties: alles is goed uitgedacht en klopt tot in de puntjes. Alleen al daarom is dit een geslaagd prentenboek.

 

Is Benji Davies er weer in geslaagd een goed prentenboek te maken over dezelfde karakters? Wat mij betreft wel. De kleine walvis – serie is nu een volwaardige serie die uitgebreid kan worden. Volgens mij kunnen er nog vele avonturen over Boy, de walvis en zijn oma worden gemaakt. Als Benji Davies maar een goed verhaal bedenkt en de illustraties van hetzelfde niveau blijven.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb