Punkertje


Je zou maar een droom hebben,

net als de Dame en de Heer.

Ze willen heel graag kindje:

lief en mooi en slim.

En dan wordt Punkertje geboren.

Punkertje is raar, stoer en veel te klein.

Ho, ho, denken de Heer en de Dame.

Die droom was niet ons plan!

Ze leggen Punkertje in een mandje

voor de winkel van Kaat.

 

In de winkel van Kaat heeft Punkertje het goed.

Alle klanten zijn dol op haar.

Maar op een dag…

staan de Dame en de Heer op de stoep.

Ze willen Punkertje terug.

Maar wat wil Punkertje zelf? (flaptekst)

Het vrolijke omslag nodigt meteen uit tot lezen. Tot nu toe las ik enkel prentenboeken van dit auteursduo: Erik van Os en Elle van Lieshout. Ze hebben een aantal prachtige prentenboeken op hun naam staam. Ook werken ze samen met verschillende grote illustratoren. In dit boek zijn de illustraties van Hugo van Look. Hem kennen we toch voornamelijk van de boeken van Paul van Loon die hij illustreerde, met als bekendste voorbeeld Dolfje Weerwolfje. Zijn vrolijke, speelse en enthousiaste illustraties zijn erg aantrekkelijke en zorgen ervoor dat Punkertje opvalt.

 

Maar tijdens het lezen merk je direct dat het niet alleen door de illustraties leuk is. Erik van Os en Elle van Lieshout hebben een grappig verhaal geschreven. Het begin is meteen raak: de Dame en de Heer willen een kindje dat lief, mooi en slim is. Maar dan wordt Punkertje geboren… Punkertje is raar en veel te klein. Dus de Dame en de Heer geven haar weg. Dit kan nogal heftig zijn voor kinderen, maar de manier waarop alles wordt beschreven is totaal niet heftig. Het is eerder grappig. Dat geldt eigenlijk voor het hele verhaal. Het is allemaal niet super bijzonder maar wel grappig. Daardoor leest het lekker door en blijft het verhaal én vooral Punkertje in je hoofd hangen. Het is geschikt voor lezers vanaf eind groep 3 en dat past helemaal bij het verhaal.

 

Zoals eerder al genoemd zijn de illustraties vrolijk, speels en enthousiast. Soms zitten er zelfs stripjes in het boek! Dit maakt het boek nog aantrekkelijker voor de jonge lezer. Hugo van Look tilt het boek naar een hoger level en bewijst daarmee een goede aanvulling te zijn op de tekst. Al met al is dit een leuk boek voor beginnende lezers.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb