Prijskinderen


De vader van Robbie overlaadt zijn kinderen met prijzen: Bord leeggegeten, tekening gemaakt, zandkastelen gebouwd: alles is een trofee waard. Robbie en An hebben hun buik vol van al die trofeeën, en ze besluiten om wat minder lief te worden, misschien dat dat helpt… (flaptekst)

Kees de Boer maakte een paar jaar geleden indruk met zijn eerste eigen prentenboek De ALLES wat je worden wil machine. In zijn eigen bekende, karikaturale tekenstijl maakte hij een heerlijk vrolijk prentenboek dat echt vroeg om meer. En eind 2023 was het dan zo ver: een nieuw prentenboek van hem! Prijskinderen.


Wat meteen opvalt is de tekenstijl. Het is nog herkenbaar als Kees de Boer, maar hij gebruikt geen zwarte dunne lijnen meer. Een dapper besluit om van je herkenbare stijl af te stappen. Maar het pakt erg goed uit. Zijn illustraties blijven grappig, kleurrijk en de composities zijn om van te smullen. Je bekijkt elke bladzijde met plezier.

 

Het verhaal is verrassend en grappig. Want wie wil er nou niet voor alles beloond worden? Iedereen toch, zou je denken. Nou Robbie en An zijn er dus klaar mee. Ergens lijkt dit kritiek te zijn op de huidige trend van kinderen opvoeden: veel ouders behandelen hun kinderen alsof ze van porselein zijn. Alles is goed en ze krijgen (bijna) nooit straf. In dit boek blijkt dus dat belonen niet altijd zin heef en liefde alles is wat kinderen nodig hebben. Het is een prachtige boodschap die in dit boek met humor wordt gebracht. Als Kees de Boer het inderdaad als kritiek bedoelt is dat niet te merken aan de toon van het boek. Hij maakt er eerder een lachertje van. Heerlijk. Dit is weer een erg leuk prentenboek van Kees de Boer.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.