Mees Kees - Een pittig klasje


Meester Kees heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen moeten hem nog een beetje leren hoe dat moet, meester zijn. En dat doen ze graag! Ze leren hem dat je best om kwart over negen je pauzeboterhammen op mag eten, als je maar op het bord schrijft dat het om een voedselproject gaat. En dat het heel handig is als ieder kind maar één rijtje sommen van de taak maakt, zodat niet iedereen hetzelfde werk zit te doen… (flaptekst)

Dit jaar is het Geef een Boek cadeau! het eerste deel in de populaire serie Mees Kees. Geschreven door Mirjam Oldenhave en geïllustreerd door Rick de Haas. Het boek kwam voor het eerst uit in 2006. Op dat moment was ik elf en had ik Mirjam Oldenhave op bezoek in de klas. Ze heeft verteld over het boek en het maakte echt nieuwsgierig. Toen had ik nooit verwacht dat er tot en met 2020 12 delen (waaronder het Kinderboekenweekgeschenk zouden gaan verschijnen in deze serie. Films, tv-serie en musicals konden ook niet uitblijven en waren allemaal een razend succes. Deels vraag ik me dan af: waarom moet dit boek voor deze actie worden uitgekozen? Het is al een ontzettend populair boek en waarschijnlijk hebben veel huishoudens het al. Maar toen kwam ik er dus achter dat dit eerste deel al 18 jaar oud is. Het is tijd dat de nieuwe generatie ook kennis maakt met deze leuke meester.

 

In 2020 verscheen er al een herziene uitgave van dit boek. Meer naar deze tijd aangepast, dat is sowieso een slimme zet. Dan blijft het boek relevant. Mirjam Oldenhave heeft dat goed gedaan zonder de sfeer van het boek kwijt te raken. Want die sfeer is nog steeds erg prettig. Je had zelf een meester als Mees Kees gewild op de basisschool. De situaties die op school plaatsvinden zijn te grappig en leuk. Maar ook een serieuzer onderwerp schuwt Oldenhave niet. De thuissituatie van Tobias wordt mooi beschreven en de manier waarop Mees Kees er mee omgaat is nog mooier. Zo hoort het in het onderwijs echt te gaan. Het is knap hoe Oldenhave in dit feelgood-boek ook deze serieuzere laag aan durft te snijden.

 

De illustraties van Rick de Haas zijn fantastisch. Vrolijk, dynamisch, kleurrijk en volledig passend bij het boek. Erg fijn dat ook in deze uitgave de illustraties gewoon in kleur zijn.

 

Vanaf 2 februari ligt dit boek voor maar 2,99 euro in de winkel. Ik raad hem van harte aan! Koop dit boek voor je kinderen, je klas, je kleinkinderen, je oppaskinderen of gewoon lekker voor jezelf! En als het dan bevalt heb je nog een hele serie te gaan!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb