De restjes van de zon


Het is herfst en het is donker in het bos.

Een groepje dieren zit somber onder een tak,

totdat Veldmuis zich hardop afvraagt waar de

zon gebleven is. Die was er toch de hele zomer?

Is er dan niks meer van zijn stralen over?

De dieren gaan op zoek, want ze weten het

zeker: er moeten nog ergens restjes zijn –

restjes van de zon! (flaptekst)

Edward van de Vendel levert boek na boek af. Prentenboeken, leesboeken, boeken met gedichten, voor niets lijkt hij zijn hand om te draaien. En zijn boeken zijn dan ook nog eens allemaal goed. Stuk voor stuk. Nu is er een nieuw prentenboek verschenen. Met direct een intrigerende titel: De restjes van de zon. Het maakt nieuwsgierig. De titel klinkt een beetje filosofisch.

 

Ook het omslag spreekt meteen aan. Dit boek is het prentenboekendebuut van Jet Parent. Met dit omslag laat ze direct een duidelijke eigen stijl zien. De kleuren, de strepen, het gebruik van licht en schaduw: het lijkt niet op iets wat ik eerder heb gezien. Wel vond ik het omslag wat donker en daardoor niet meteen uitnodigend.

 

Maar de illustraties in het prentenboek zijn fantastisch. De dieren zijn speels, vrolijk en grappig getekend. Toch zijn ze ook realistisch genoeg, ze zouden zo in het bos voorbij kunnen rennen. Ook is het heel fijn hoe Jet Parent de bladzijden gebruikt. Niet elke bladzijde is vol geschilderd. Niet op elke bladzijde staat iets getekend. Dat houdt het boek rustig en overzichtelijk. Op de illustraties daarentegen valt veel te zien. Je kijkt je ogen uit. Erg goed gedaan. Ik wil graag meer zien van deze illustrator.

 

Edward van de Vendel schreef een licht-filosofisch boek. De denkwijze van de dieren over de restjes van de zon is prachtig beschreven. Je begrijpt hun denkwijze zelfs en gaat er in mee. Want waar zijn die restjes gebleven. Wat volgt is een vrolijke zoektocht in een speels verhaal met een prachtig einde.

 

Van de Vendel en Parent leveren samen een prachtig prentenboek af wat vraagt om meer. Ik twijfel niet aan Van de Vendel, die komt vast weer met heel veel boeken. Wel ben ik nieuwsgierig naar het volgende project van Jet Parent. Haar prentenboekendebuut is in ieder geval veelbelovend te noemen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.