Het geheim van de vallei


Engeland 1939.

Omdat de Duitsers dreigen Londen te bombarderen, worden veel kinderen in het rustige Wales ondergebracht. Jimmy kan helemaal niet wennen aan het stille mijndorp Llanbryn, terwijl zijn kleine broertje zich er onmiddellijk thuis voelt.

 

Als Jimmy’s beste vriend snel nieuwe vrienden maakt, voelt hij zich eenzamer dan ooit. Tot hij op een dag een schedel vindt in een holle boom. Welk geheim verbergt Llanbryn?

 

Tijdens zijn zoektocht naar het antwoord sluit hij een onverwachte vriendschap met een meisje. En wat ze samen ontdekken, verandert alles… (flaptekst)

Het omslag en de flaptekst deed mij wat denken aan Narnia en de boeken van Edith Nesbit. Dit komt toch vooral door de Engelse setting en de oorlog, want verder heeft het met Narnia niets te maken. Toch vind ik het wel een boek dat zo geschreven had kunnen worden door Nesbit. En dat vind ik erg prettig.

 

Er zijn ontelbaar boeken over de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er veel boeken over de evacuatie van kinderen uit Londen. Je kunt je afvragen of een nieuw boek nog iets extra’s kan toevoegen aan dit genre. Lesley Parr durfde het aan en schreef een nieuw boek over die evacuatie. Michel Nijenhuis vertaalde het voor het Nederlandstalige grondgebied. Het boek leest lekker vlot en makkelijk ondanks de heftige onderwerpen. Goed werk van de vertaler!

 

Parr kiest er voor om het boek niet alleen maar te laten draaien om de evacuatie. Sterker nog, dit is enkel het begin van een avontuur in Wales. Natuurlijk speelt de oorlog een rol, toch is deze rol echt op de achtergrond verdwenen. Het boek gaat meer om hoe het is om als buitenstaander in een dorp terecht te komen en hoe daar mee om te gaan. Dit omschrijft Parr op een gevoelige manier, waardoor het bijna voelt alsof je het zelf meemaakt.

 

Er worden verschillende verhaallijnen gestart, sommige maken je echt nieuwsgierig. Parr weet ze allemaal aan elkaar te verbinden en maakt er mooi afgerond verhaal van. Hoewel de oorlog dus nog in volle gang is en je geen idee hebt hoe het verder zal gaan met de hoofdpersonen voelt het goed om nu al afscheid te nemen van ze.

 

Het is een erg prettig boek over de evacuatie uit Londen geworden. Juist door de andere verhaallijnen wijkt het af van veel andere boeken over de Tweede Wereldoorlog. Erg knap gedaan van Parr.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.