het niet-zo-lieve-heerstbeestje


Mo weet dingen die jij nog niet weet over lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes lijken namelijk zoet en braaf, maar ze zijn geboren om te heersen! Daarom smeedt Mo een plan waarin ze samen met Thor, haar niet-zo-lieve-heersbeest, de grote mensenwereld op z’n kop zet. (flaptekst)


Het omslag en de titel van dit prentenboek zijn heerlijk eigenwijs. Het maakt direct nieuwsgierig, want waarom kijkt dat lieveheersbeestje zo eng en hoezo is dat kind zo klein?

 

Mark Haayema schreef een lekker eigenwijs verhaal over kinderen die in opstand willen komen tegen hun ouders. Dit gebeurt op een fantasievolle manier, met allerlei insecten. Hoe verzin je het! Ergens vraag je je na het lezen wel af wat je nu eigenlijk hebt gelezen voor vreemd verhaal maar het werkt wel. Ik denk dat kinderen het fantastisch vinden en zich echt niet afvragen hoe dit allemaal kon gebeuren. Ook is er nog iets moois verwerkt in dit verhaal: Mo is namelijk geboren als jongen die niet houdt van jongensdingen. Dus iedereen noemt Mo een meisje. Toch houdt Mo ook niet echt van meisjesdingen… dus of de anderen Mo een meisje of jongen noemde maakte Mo geen mallemoer uit. Mo was Mo. Punt uit.

Erg mooi hoe Haayema dit redelijk subtiel verwerkt in dit verhaal. Het wordt nadrukkelijk benoemd maar speelt verder geen rol in het verhaal en wordt gewoon als feit meegedeeld. Erg knap gedaan!

 

De illustraties van Marieke van Ditshuizen tillen dit prentenboek naar een hoger level. Ze zijn vrolijk, daadkrachtig, spannend en kleurrijk. Kinderen kunnen hier uren naar kijken en al bijna zelf het verhaal vertellen zonder de tekst te lezen. Bijzonder leuk zijn de details: overal zie je lieveheersbeestjes terugkomen: op het t-shirt van Mo, in de slaapkamer en op de tas. Heerlijk zoeken naar alle lieveheersbeestjes dus!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb