Bombaaj


Bombaaj is een hond met korte pootjes en woont in een Zuid-Spaans dorpje. Op een dag ontmoet hij de tienjarige Ana, die verdrietig is sinds haar vader het gezin heeft verlaten. Samen met zijn oude baasje Serafín gaat hij naar Madrid om haar vader te zoeken. In geuren en kleuren vertelt het grappige en filosofische hondje over een warme zomer en wat er met hem, zijn baasje en Ana gebeurde… (flaptekst)


In 1995 schreef Els Pelgrom het kinderboekenweekgeschenk: Bombaaj. Toen met illustraties van Thé Tjong-Khing. Ik las deze versie jaren geleden al eens en was eigenlijk vergeten dat het bestond. Deze nieuwe uitgave sprak mij aan, mede door het vrolijke omslag van Sanne te Loo. Het kleurgebruik is zo warm en sfeervol dat je meteen voelt dat dit verhaal zich niet in Nederland afspeelt. Ik heb nooit de link gelegd met die eerdere versie die ik zelf al had gelezen.

 

Pas tijdens het lezen werd ik benieuwd hoe de vorige editie eruit zag en heb ik dat opgezocht. Toen had ik het door, dit boek heb ik al eens gelezen. Maar daar heb ik dus weinig tot geen herinnering meer aan. Bijzonder, want dit is een heerlijk boek. Het boek is geschreven vanuit een hond, Bombaaj, die woont bij zijn baasje in een klein dorp. Wanneer er een nieuw meisje komt wonen voelt hij direct een band. Langzamerhand word er steeds meer duidelijk over dit nieuwe meisje en beleeft Bombaaj een avontuur in Madrid.

 

De stijl van Els Pelgrom is nog steeds prettig om te lezen. Het boek voelt eigentijds, het verhaal is interessant en de sfeer die ze beschrijft is fantastisch. Bijzonder dat een boek dertig jaar na uitkomst nog steeds niet heeft ingeboet qua kracht. Het is niet het beste boek van Els Pelgrom, maar het is voelt als thuiskomen.

 

Maar de illustraties van Sanne te Loo tillen dit boek naar een hoger level. De illustratie met kleurpotlood zijn prachtig. Ze passen perfect bij het verhaal, geven de sfeer en de personages goed weer en maken dit boek aantrekkelijk. Knap gedaan, al helemaal als je bedenkt dat de vorige illustrator een levende legende is. Ik heb zijn illustraties geen moment gemist.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb