Lotte & Roos De meisjes tegen de jongens - Marieke Smithuis & Annet Schaap


De zusjes Lotte en Roos lijken helemaal niet op elkaar. Ze spelen veel samen, maar ze maken ook ruzie. Met hun opa die vaak oppast beleven ze allerlei avonturen. Dan komen er twee jongens wonen in de straat: Lasse en Joppe. Ze zijn precies even oud als Roos en Lotte, maar dat betekent nog niet dat ze meteen vrienden worden. Integendeel! (Flaptekst)

 

Een voorleesboek met een uitnodigende voorkant. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de uitgave van dit boek. Illustraties in kleur, dik en glanzend papier en een mooi formaat. Annet Schaap maakt vrolijke illustraties die de kinderen zeker zullen aanspreken. De onschuldige blikken van de kinderen en de emoties van de ouders worden duidelijk uitgebeeld.

 

De teksten van Marieke Smithuis zijn doeltreffend en speels. De verhalen zijn geschikt om voor te lezen, de dialogen zijn geloofwaardig en het taalgebruik is passend bij de doelgroep. Ook is het verhaal origineel en geloofwaardig. Het verhaal van de wondersokken is daar een goed voorbeeld van. Zonder de wondersokken wordt Lotte wagenziek. Dit is iets wat kinderen echt kunnen bedenken. Het wordt nooit overdreven of ongeloofwaardig.

Ik durf zelfs te zeggen dat ik de tekst wil vergelijken met de boeken van Astrid Lindgren. Gewoon een speels verhaal over kinderen, voor kinderen. Zonder poespas, maar van hoge kwaliteit. Iets wat een klassieker kan worden.

 

De verhalen zijn herkenbaar voor de doelgroep. De meisjes krijgen luizen, ze willen niet naar school, mama heeft het te druk en natuurlijk zijn er grote-mensen-dingen. Of simpelere thema’s zoals het vieren van een verjaardag en Sinterklaas. Hierdoor kunnen de kinderen zich inleven in de verhaaltjes en kan er ook over door gepraat worden. Dit maakt het een geschikt voorleesboek.

 

Een vrolijk voorleesboek waarin tekst en illustraties elkaar ondersteunen en het geheel zo nog leuker maken.

 

©De Leesplank 2020


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.