Moppereend - Joyce Dunbar & Petr Horãcek


Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en ze wordt achtervolgd door een klein grijs wolkje. Kan hond, varken, schildpad, geit of konijn haar opkikkeren? Van dit uitbundige, speelse, boerderijverhaal word je vanzelf vrolijk! (Flaptekst)

 

Het prentenboek van het jaar 2020. Dan moet het wel een goed boek zijn, toch?

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen op de flaptekst staat dat je vanzelf vrolijk wordt van dit verhaal. Bij mij gebeurde helaas het tegenovergestelde. Na één keer lezen van dit boek heb ik niet de neiging het nog een keer te lezen. Ik heb het wel geprobeerd, maar het is niet gelukt.

 

Het idee van dit boek is te laten zien wat woede met iemand kan doen. En dat je daarmee anderen beïnvloedt. Het eerste stuk van dit verhaal gaat alleen maar daarover. En het duurt voor mij te lang.

 

Ik heb op internet gezocht naar andere recensies en meningen over dit boek. Iedereen schrijft over het goede thema en de vormgeving. Dáár ben ik het mee eens: het is een mooi thema en de illustraties zijn voortreffelijk. De sfeer van de tekst wordt goed weergegeven in de illustraties.

 

De tekst daarentegen is te moeilijk voor de jonge kinderen. Maar de doelgroep van het boek is van 3 tot 12 jarigen. Dat is erg ruim, kinderen van 10 vinden het denk ik kinderachtig en voor kinderen van 3 is het boek te moeilijk. De zinnen zijn te lang en wat langdradig. Dit geldt eigenlijk voor het hele prentenboek. Iets minder situaties waarin de wolk groter wordt en het prentenboek wordt al beter leesbaar.

 

Voor mij is dit een tegenvallend prentenboek van het jaar. Het prentenboek van het jaar 2021 is al aangekondigd: Coco kan het! Loes Riphagen. Deze keus is wat mij betreft in ieder geval al beter dan die van 2020.

 

©De Leesplank 2020

Een spannende recensie! Mijn eerste onvoldoende, en dan bij het prentenboek van het jaar 2020.... Dit vind ik eigenlijk wel spannend om te plaatsen. Daarom wil ik graag benadrukken dat deze recensie is gebaseerd op mijn mening en daar hoeft niemand het mee eens te zijn!

Mocht je hier graag over willen praten met me? Stuur me een berichtje!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.