De Scharrelboerderij - Marianne Busser & Ron Schröder

De boer zegt: Welkom alle vier

Kom gezellig binnenwippen

Maak maar kennis met de varkens

En de koeien en de kippen

 

Ga eens kijken bij de geitjes

En de schapen in de wei

Want er is echt veel te zien

Op mijn scharrelboerderij

 

Een vrolijke bundel vol versjes over de scharrelboerderij. Over melk die niet zomaar uit een pak komt, over dieren die rollen in de modder en over onbespoten groenten. WELKOM OP DE SCHARRELBOERDERIJ! (flaptekst)

 

Een nieuw boek vol met versjes van auteurskoppel Marianne Busser en Ron Schröder. Enkel bij het zien van de voorkant en de titel begin je al te lachen. Het boek heeft erg vrolijke en sfeervolle illustraties van Natascha Stenvert. Er is veel te bekijken en de emoties van de kinderen worden duidelijk overgebracht. Stenverts illustraties sluiten nauwkeurig aan op de teksten van Marianne Busser en Ron Schröder.

 

Marianne Busser en Ron Schröder staan bekend om hun teksten op rijm. Ook in dit boek is alles op rijm geschreven. Ik verbaas me telkens over de vindingrijke woordkeuzes:

‘En knijp ik later in die spenen

-Als het kalf dat niet meer doet –

Dan voelt de koe dat ze nog steeds

Wat liters koemelk geven moet’

 

De versjes gaan over de dieren die leven op de boerderij en wat zij betekenen voor de mensheid. Het schaap geeft wol voor truien en kleedjes, de koe geeft melk om te drinken en de kippen leggen eieren om te eten. Zo leren de kinderen waar hun eten vandaan komt. Wat natuurlijk wel de nadruk krijgt in dit boek is dat dieren vrijheid nodig hebben. De boerderij heet niet voor niets ‘De Scharrelboerderij’. Op deze manier geven Marianne Busser en Ron Schröder een wijze les aan de kinderen die dit boek lezen of voorgelezen krijgen. Sommige mensen vinden dit misschien wat belerend, maar daar ben ik het niet mee eens. Het ligt er nergens te dik op, het is een – weliswaar heel belangrijke - bijzaak.

 

Een mooi boek, met mooie kijkplaten en leuke leerzame versjes. Weer een top boek van dit duo!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.