De reis met de vliegende leunstoel - Jacques Vriens


Oma’s jeugdliefde Willem heeft haar uitgenodigd om naar Tanzania te komen ter ere van zijn vijfenzeventigste verjaardag. Ze wil niets liever, maar durft niet te vliegen. Joost en Eefie bedenken een plan om oma te helpen, maar ze moeten wel voorzichtig te werk gaan. Niemand mag zien waar ze mee bezig zijn. Aan hun grote broer Pepijn hebben ze niks, hij heeft alleen nog oog voor de mooie Aisha die ook in het hotel logeert. Nina helpt gelukkig graag, maar kan die kleuter haar mond wel houden? Het loopt helemaal niet zoals ze bedacht hadden. Zou oma’s reis nog doorgaan? (flaptekst)

 

Het nieuwste deel in de serie ‘De bende van de Korenwolf’. Zelf dacht ik dat deze serie was gestopt, want het vorige deel kwam uit in 2011. Maar nu is er toch weer een avontuur van de kinderen in Hotel De Korenwolf. Dit nieuwe boek heeft een nieuwe vormgeving en een nieuwe illustratrice. En dat is toch wel even wennen. Als kind las ik deze serie, toen nog met tekeningen van Annet Schaap. Annet Schaap is in 2017 doorgebroken als schrijfster en heeft het nu te druk om een serie te illustreren. Iris Boter neemt het stokje van haar over. Dat doet ze zeer verdienstelijk. Ze heeft duidelijk de oude boeken goed bekeken en weet de sfeer prima te vangen in haar tekeningen. Ook zijn de personages nog steeds herkenbaar. En toch maakt ze het ook echt haar eigen werk. Dat is knap. Dat ik met weemoed terugdenk aan de tijd dat Schaap diverse boekenseries illustreerde, heeft dan ook niets met de kwaliteit van Boters werk te maken maar is volledig toe te schrijven aan het feit dat ik opgroeide met deze series en groot fan ben van Schaap.

 

Jacques Vriens levert een solide verhaal af. Deze serie behoort wat mij betreft tot zijn betere werk en ik ben blij dat er tóch nog een nieuw deel is verschenen. De verhalen zijn levendig en speels. Het zijn avonturen die je als kind zelf wilt meemaken. Ook het leven in een hotel wordt levensecht weergegeven. Het is niet alleen maar leuk, ook de negatieve kant komt aanbod. Juist dat maakt de boeken sterk. Jacques Vriens schrijft nog steeds boeken die aansluiten bij de kinderen van nu. Om voor te lezen blijft zijn werk altijd prettig. Wat mij betreft volgen er nog veel meer delen! Het zijn geen hoogdravende literaire verhalen, maar ‘gewoon’ goede kinderboeken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb