Avonturen van de dappere ridster - Janneke Schotveld & Milja Praagman


Als baby was ze al anders. Ze keek zo helder en onverschrokken uit haar ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen.

Ze kwam al op voor de zwakkeren voor ze kon praten: ze was nog maar een dreumes toen ze haar buurjongetje resoluut op zijn kop sloeg, omdat hij voortdurend zijn zusje pestte. Zijwieltjes weigerde ze. Na vier keer vallen kon ze fietsen.

Zwemles heeft ze nooit gehad. Ze redde al kevers uit het water voor ze kon zwemmen.

Ja, het was al vroeg duidelijk.

Ze werd dan ook geen juf, kapster, tandarts, politievrouw, imker, piloot of hondentrimster, nee, ze werd ridster. En niet zomaar ridster, maar de dapperste ridster van het land.

 

Avonturen van de dappere ridster is een bundel vol spannende en grappige verhalen over een heldhaftig meisje dat ontsnapte leeuwen terugbrengt naar de dierentuin, tasjesdieven in de kraag vat, bakkers uit bomen haalt en loslopende beelden terug op hun sokkel zet. (flaptekst)

 

Na het moderne sprookjesboek ‘De kikkerbilletjes van de koning’ kreeg Janneke Schotveld de smaak te pakken. Een jaar later kwam ‘Het kattenmannetje’. In beide boeken kwam een sprookje voor over de dappere ridster. En nu is er een bundel vol bijzondere verhalen over deze dappere ridster. Elk verhaal heeft dezelfde hoofdpersoon en enkele personages komen in meerdere verhalen voor.

 

Janneke Schotveld schuwt maatschappelijke problemen niet en schrijft in haar boeken over diversiteit, etniciteit, seksualiteit en emancipatie. Dat is ook het geval bij dit boek. Het fijne aan de schrijfstijl van Janneke Schotveld is dat het er nooit te dik bovenop ligt. Het is ‘gewoon normaal’. En juist met de discussie die momenteel in de hele wereld gaande is, komt dit goed uit. Want als kinderen het normaal vinden, zullen zij dan als volwassene misschien ook minder of – hopelijk - helemaal niet racistisch zijn?

 

De illustraties, allemaal in kleur, zijn van Milja Praagman. Haar illustraties stralen vrolijkheid en kleur uit. Dit maakt het boek erg leuk om samen te lezen met jonge kinderen. De tekeningen vullen de tekst aan.

 

Een fijne, vrolijke en sfeervolle bundel. Wat mij betreft behoort dit tot het beste werk van Janneke Schotveld. Voorin het boek staat een quote van Annie M.G. Schmidt: ‘Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht.’

Om eerlijk te zijn had ik de quote over het hoofd gezien toen ik begon met lezen. En tijdens het lezen moest ik meerdere malen denken aan Annie M.G. Schmidt en haar boeken. Graag wil ik de vergelijking maken tussen Janneke Schotveld en mevrouw Schmidt. Het gemak waarmee de verhalen over de ridster lijken te zijn geschreven, komt voor mij overeen met de manier waarop mevrouw Schmidt schreef. En dat is heel bijzonder, want schrijven is niet gemakkelijk. Schmidts boeken zijn tijdloos en dat geldt voor dit boek ook.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.