Troep - Ilse Bos & Linde Faas


Ze zijn met z’n dertienen: Pola, Wanja, Vladimir, Wally, Aznar, Knut, Wolke, Mo, Hidde, Nillem, Trijn en de tweeling Flip en Tuitje. Op hun woonboot de Blauwtje hebben ze het goed voor elkaar, terwijl hun moeder Taatje de wereld afreist op zoek naar haar Grote Liefde.

Maar hun aangename leven wordt bedreigd door Mevrouw Wijfjes van het Zorgbureau. Bovendien beginnen er vreemde dingen te gebeuren. Heel vreemde dingen. (flaptekst)

 

In 2013 kwam dit boek uit en ik was meteen verkocht. De omslag van Linde Faas en de binnenwerk-illustraties in full-colour zijn een groot pluspunt van dit boek. Faas tekent met speels gemak alle situaties en de sfeer druipt er van af. Het nodigt uit tot lezen en vult de tekst van debutant Ilse Bos naadloos aan.

En petje af, want het zijn wel even dertien kinderen die er alle dertien anders uitzien en elke keer herkenbaar getekend moeten worden. Ook dat is erg knap gedaan.

 

Voor je begint te lezen een tip: achterin het boek wordt iedereen voorgesteld en dat maakt het lezen wel makkelijker! Hier heeft Linda Faas vast ook gebruik van gemaakt. Misschien is het handiger om een dergelijk voorstelrondje voorin het boek te plaatsen.

 

Omdat ik enkel door de omslag al was verkocht, had ik geen idee wat ik van het boek kon verwachten. En dan ook nog eens een debuut. Het boek verraste me. Ondanks de redelijk standaard verhaallijn ‘we hebben het allemaal goed en ineens is daar iemand die het komt verpesten’ is het verhaal erg leuk en verrassend. Bos heeft een groot vertellend vermogen dat wat mij betreft zelfs in de buurt komt van Paul Biegel en Roald Dahl. Er komen allerlei heftige onderwerpen aan bod, zoals psychische problemen en er alleen voor staan. Maar het wordt dusdanig beschreven dat het geen zwarte kost is. Het leest juist meer als een avonturenboek, maar dan van een avontuur in het dagelijks leven.

 

Een debuut en dan al worden vergeleken met Roald Dahl en Paul Biegel. Helaas is er nog geen ander boek verschenen en dat vind erg jammer. Ik ben benieuwd wat Ilse Bos nog meer te bieden heeft.

 

Ondanks de simpele verhaallijn is het een erg fijn (voor)leesboek met prachtige illustraties om genietend te bestuderen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb