Pinkeltje op Texel - Studio Dick Laan

Sinds 2014 verschijnen er weer nieuwe boeken in de Pinkeltje-reeks. Geschreven door medewerkers van studio Dick Laan. In elk boek komt Pinkeltje bij een toeristische trekpleister van Nederland. De Efteling, het Rijksmuseum, het Dolfinarium, het Spoorwegmuseum, Madurodam en Diergaarde Blijdorp. En juist daardoor weet ik niet zeker of ik deze nieuwe reeks leuk vind. Want het is heel fijn dat een nieuwe generatie kinderen kennis kan maken met Pinkeltje (een held uit mijn jeugd), maar moet het dan zo commercieel met al die toeristische trekpleisters? En er is zelfs al eerder een boek over Pinkeltje in Madurodam verschenen.

 

Deze titel heeft me echter doen zwichten. Texel is gewoon een eiland en de voorkant van het boek sprak me heel erg aan. En gelukkig: het is een ontzettend leuk boek. Pinkeltje is de Pinkeltje die ik ken en ik vind het erg leuk dat Pinkelotje meespeelt! In de oude reeks vond ik dat ze te weinig voorkwam.

Leuk dat er een Texelse legende bij wordt gehaald en wordt gebruikt in het verhaal. Dat maakt het voor mij nog meer een Pinkeltje-boek.

Wel is het verhaal wat simpel en dat ben ik dan weer niet gewend van de Pinkeltje boeken.

 

De illustraties zijn anders dan we gewend zijn. De voorkant doet vermoeden dat ze de allereerste Pinkeltje-uitgaven willen eren, maar dat gebeurt enkel met de gele omslag. De tekeningen in het boek zijn modern en soms erg donker. Daardoor is de ene illustratie erg leuk om te bekijken en de andere in mijn ogen niet.

 

Al met al is het een leuk Pinkeltje-boek, maar wel van een lager niveau dan de originele reeks. Wel heeft dit mij benieuwd gemaakt naar de andere nieuwe boeken.Pinkeltje geniet samen met Pinkelotje van een heerlijke vakantie op Texel. Maar al snel is het gedaan met de rust. Een enorme storm steekt op en vlak voor de kust vergaat een schip. Ook spoelt er een albinozeehondje op het strand aan.

De Texelaars ontfermen zich over deze zeehond en noemen hem Biem. Maar dan is het dier ineens verdwenen. Pinkeltje maakt zich grote zorgen. Hij heeft de kapitein van het vergane schip horen zeggen dat een bijzondere zeehond als Biem wel eens een flinke som geld kan opleveren.

Pinkeltje, Pinkelotje en hun vriend Kraaloog de dwergmuis besluiten om Biem te gaan zoeken. Maar de kapitein en haar bemanning maken het hun nog knap lastig. (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.