De kleine kapitein - Paul Biegel & Carl Hollander


Een boek van Paul Biegel recenseren? Moeilijk. Want er is al erg veel over zijn boeken gezegd. Wat kan ik daar nog aan toevoegen? De kleine kapitein is al vijftig jaar oud. Maar nog steeds wordt het boek gelezen en is hij populair, dus een nieuwe uitgave kon niet uitblijven. Gelukkig heeft uitgeverij Gottmer dit opgepakt en brengt de uitgeverij zelfs alle boeken van Biegel opnieuw uit. En allereerst daarvoor: chapeau. Want de eerste drie boeken (De kleine kapitein, Nachtverhaal en Sleutelkruid) zien er prachtig uit. Zoals de boeken stuk voor stuk verdienen.

 

Als kind heb ik erg veel gelezen van Paul Biegel. Wat een heerlijke werelden om in te duiken en even alles te vergeten. Want wie wil er nou niet zelf een boot hebben en zonder volwassenen lekker varen? Elk kind wil dat!

 

Na vijftig jaar heeft De kleine kapitein nog steeds niet ingeboet op kwaliteit. Het verhaal blijft overeind en is ijzersterk. Natuurlijk kun je merken dat het verhaal in een andere tijd speelt dan nu. Geen telefoons, auto’s en noem maar op. Maar dat maakt niets uit. Paul Biegel beschrijft levendig en vrolijk.

 

De illustraties van Carl Hollander passen perfect bij het verhaal. Deze auteur en illustrator passen goed bij elkaar qua stijl. Erg mooi om de illustraties nu in kleur te zien, in de oude uitgaven die ik als kind had waren ze nog zwart-wit. Dit geeft ook weer aan hoe mooi de nieuwe uitgave is.

 

Zelf had ik de drie verhalen als drie losse boeken. Dat vond ik wel prettiger dan deze bundel van de drie boeken. Want nu is het een erg dik boek. Dat is lastig vasthouden en dunnere boeken worden misschien sneller door kinderen gekozen om te lezen. Maar dit is een minpunt van niets, in feite alleen een verschil in smaak!

 

Ik kijk uit naar alle andere boeken die opnieuw worden uitgegeven. Een geweldig idee om de generatie van nu kennis te laten maken met Paul Biegel.


DE KLEINE KAPITEIN bouwt helemaal zelf van een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting een boot: de Nooitlek. Als op een nacht door een hoge omgekeerde golf zijn boot van het duin wordt getild, zet de kleine kapitein samen met de verstekelingen Marinka, dikke Druif en bange Toontje koers naar het eiland van Groot en Groei. Want daar kun je in één nacht groot worden, en wie wil dat nou niet?

Op het eiland doen de vier een ontdekking die leidt tot een nóg groter avontuur. Samen met zijn trouwe bemanning bevaart de kleine kapitein de wereldzeeën, belandt op de vreemdste plekken en trotseert de grootste gevaren.'(flaptekst)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb