Rotkat - Janneke Schotveld & Milja Praagman


Voor mij het eerste deel uit de Tijgerlezen-reeks die ik heb gelezen. Ik had al wel van de reeks gehoord, maar nooit meteen gedacht: dat moet ik gaan lezen. Maar nu een van mijn favoriete schrijfsters een deel heeft geschreven moest het natuurlijk wel!

 

Rotkat is een heel ander boek dan we gewend zijn van Janneke Schotveld. Het is natuurlijk voor een wat jongere doelgroep dan haar eigen boeken. Tijgerlezen is een reeks waar geen rekening wordt gehouden met AVI-niveaus. Wel is het lettertype wat groter en zijn de zinnen korter om rekening te houden met de beginnende lezer.

Maar nog steeds is het duidelijk een boek van haar hand. Het is een prettige schrijfstijl die makkelijk leest. De tekst is duidelijk en nergens wordt te veel geschreven.

 

De illustraties van Milja Praagman zijn kleurrijk en ontzettend vrolijk. Juist het bijzondere kleurgebruik maakt de illustraties erg interessant en geven ze aantrekkingskracht. Je moet er naar kijken.

 

Maar misschien wel het belangrijkste van dit boek is de samenwerking tussen auteur en illustrator. Ze vullen elkaar helemaal aan en maken van dit boek een levendig verhaal dat je in één keer uit wilt lezen. Het verhaal beslaat één dag uit het leven van Rotkat en Mohammed. Hiermee laat Janneke Schotveld opnieuw de diversiteit zien die zij niet schuwt in haar boeken. Verschillende culturen, emancipatie en verschillende seksualiteiten komen in al haar boeken voor. En zelfs in dit korte verhaal lukt het haar zonder geforceerd over te komen. 

 

Het is wel duidelijk dat het een Tijgerlezen-boek is. Het is allemaal wat eenvoudiger vergeleken met de andere boeken van Janneke Schotveld. Maar het is een erg fijne kennismaking met haar boeken voor kinderen die lezen nog wat lastig vinden.

 Dit boek gaat over Rotkat.

Ooit had hij een baasje en heette hij Poekie, maar nu woont hij op een vuilnisbelt.

In een heus Kasteel, dat wel.

Zijn beste vriend is de meeuw Mohammed.

Of ze nu een visje jatten op de markt of een jongetje helpen oversteken, samen vervelen ze zich nooit.

Rotkat wil geen baasje meer: liever is hij vrij en blij.

Maar soms is het gevaarlijk in de stad, zeker voor een losse kat…

Rotkat, pas op! (flaptekst)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.