Het magische insect - Sietske Zwart

Sietske Zwart wil met dit boek een belangrijke boodschap overbrengen. Goed omgaan met de natuur en alles wat hierin leeft. In dit boek vertelt ze dat op een kindvriendelijke manier en vanuit de dieren. Haar doel is hiermee het bewustzijn bij kinderen te creëren om dierenleed te verminderen.

Een erg mooi doel. Sietske Zwart schrijft en illustreert het boek helemaal zelf.

 

Allereerst het verhaal. Dit is leuk en speels. Samen met Roos leer je insecten kennen en ontdek je wat de mensen (soms onbewust) dieren aandoen. De schrijfstijl van Sietske Zwart lijkt soms spreektaal, waardoor het voorlezen niet altijd even soepel aanvoelt. Zoals bijvoorbeeld het feit dat de hoofdpersoon Roos erg vaak bij haar naam wordt genoemd. Hierdoor lees je in bijna elke zin ‘Roos’. Dit kan een beetje irriteren tijdens het lezen of voorlezen, maar je kunt dat tijdens het voorlezen zelf natuurlijk aanpassen naar bijvoorbeeld ‘zij’ of ‘haar’. Ook ligt de boodschap er wel heel dik op, wat natuurlijk voor de bewustwording van kinderen goed is, maar dit had misschien iets minder gekund.

 

De illustraties zijn ontzettend vrolijk en maken het boek erg leuk! Met niet te felle kleuren tekent Sietske de dieren en de natuur. Ook leuk zijn de twee puzzels in het boek die je als kind zelf op moet lossen voor je verder kunt lezen. Hierdoor raakt een kind betrokken bij het verhaal.

 

Wat mij betreft een leuk initiatief met leuke illustraties. De tekst zelf kent een paar mankementen waardoor het lezen soms wat stroef verloopt. Wel leuk om te vermelden: online zijn er meerdere lesbrieven voor in de klas gratis te downloaden.Roos rent zo snel als ze kan naar huis. Ze wordt achtervolgd. Roos draait een rondje, zwaait met haar armen, maar niks helpt. Dan voelt ze iets steken in haar wang. Alles wordt zwart en Roos valt flauw.

Als Roos weer wakker wordt ligt ze niet op de stoep waar ze net op liep, maar in een soort jungle. Overal zijn dieren, die tot Roos haar schrik kunnen praten. Roos past zich snel aan deze mooie dierenwereld aan en maakt allemaal nieuwe vrienden. Maar dan komt ze erachter dat deze wereld helemaal niet zo betoverend is als hij lijkt. Tot Roos haar schrik zijn het mensen die het verpesten voor dieren. Roos besluit om de dieren te helpen. Met jouw hulp kunnen jullie allebei dierenhelden worden! (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb