Mus & Kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen

Het schrijfdebuut van stemacteur Kevin Hassing. Op sociale media werd ik er al vaak met de neus opgedrukt. Een boek met een heel mooie omslag van Linde Faas en een verhaal dat lijkt aan te spreken. Ook de eerste reacties zijn positief.

 

Het verhaal zelf gaat over Mus, die ontsnapt uit Zeeburgerdam wanneer het stadje wordt overvallen door de beruchte piratenbende De 5 Slangen. Mus roept de hulp in van Kapitein Kwaadbaard. Dit resulteert in een ongelooflijk avontuur met verscheidene grappige personages.

 

De schrijfstijl van Hassing is prettig. Het leest lekker door en is ook fijn om voor te lezen. Hij heeft humor en laat dit regelmatig terugkomen in het verhaal. Maar ook in de vertelwijze: zo zijn er twee pagina’s die volledig gaan over de enorme trap die ze beklimmen: tree voor tree voor tree voor tree voor tree en dat dan die twee pagina’s lang.

 

Ook omschrijft Hassing de karakters, de omgeving, de enge kroegen, de schepen en de sfeer op zo’n manier dat het allemaal heel echt lijkt. Je gaat haast geloven dat dit allemaal echt kan gebeuren ergens op de wereld. Ook is het mooi om te lezen dat uiteindelijk de vrouwen, die eerst in de minderheid zijn, de afloop van het verhaal bepalen. Dit zorgt voor een welkome afwisseling in de kinderboekenliteratuur, waarin nog steeds de mannen vaak de helden zijn.

 

De illustraties van Linde Faas zijn weer een lust voor het oog. De platen, volledige in kleur, die twee bladzijdes beslaan zijn ontzettend sfeervol qua kleurgebruik en compositie. De hangertjes bij het hoofdstuk zijn simpel en doeltreffend. De omslag is door haar illustratie echt een eyecatcher.

Ook de typografie op de omslag is spannend en nodigt uit om het boek te bekijken. Goede keus van de uitgeverij!

 

En het leukste is nog wel dat er een deel twee wordt aangekondigd op de allerlaatste bladzijde!Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje overvallen door de beruchte piratenbende De 5 Slangen. Mus weet als enige te ontsnappen en roept de hulp in van kapitein Kwaadbaard. Hij was ooit lid van De 5 Slangen en is de enige die het tegen de brute leider durft op te nemen. Maar Kwaadbaard is niet van plan zijn zwaard weer op te pakken, tot hij van Mus belangrijk nieuws hoort…

 

Algauw belandt Mus in een reusachtig avontuur vol bloeddorstige wolven, kleine boswezens, een stad van scheepswrakken, een listige dief, een spookschip en een gewiekste zakenvrouw. Met steun van kapitein Kwaadbaard, zijn broer Bertrand, Kromme Kareltje en De Buffel – én een flinke dosis moed – is Mus vastbesloten de piraten te verdrijven. Maar komt haar hulp wel op tijd? (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.