Gozert - Pieter Koolwijk & Linde Faas

Op de valreep van 2020 heb ik dit boek gelezen. Hij sprak me altijd al aan, maar ja - soms moet je kiezen welke boeken je leest en welke niet. Dit boek viel elke keer net buiten de boot. Nu, in deze lock-down, heb ik besloten om dit boek te bestellen bij de plaatselijke kinderboekhandel die het gratis thuisbezorgde.

 

En dit boek stelde me niet teleur. Na het luisteren van de Grote Vriendelijke Podcast met Pieter Koolwijk intrigeerde het verhaal mij al, want dit boek gaat over een vrij heftig onderwerp: een denkbeeldige vriend. En in deze ‘saaie’ wereld wordt dat niet geaccepteerd. Dan ben je gek, niet normaal. Dit overkomt hoofdpersoon Ties dan ook. Gozert is zijn ontzettend vrolijke en eigenwijze vriend. Door Gozert ziet Ties de wereld op een veel leukere en vrolijkere manier. Zo is bijvoorbeeld de eigenaar van het autokerkhof voor hen een trol. Wanneer Gozert weg is, ziet Ties zelf ook wel dat het een ‘gewone’ man is.

 

Het boek begint op deze manier best vrolijk, maar al snel krijg je als lezer een wat naar gevoel bij het lezen. Alle acties die Ties en Gozert uitvoeren zijn leuk, maar je weet dat dit niet goed kan aflopen. Dat is een grote meerwaarde van dit boek. Het verhaal kruipt onder je huid en je gaat nadenken over dit thema.

Wanneer Ties terechtkomt in Huize Hoopvol wordt het allemaal net iets heftiger. De acties van Gozert en Ties worden groter en dat zorgt voor veel frustratie bij de therapeuten en de verzorgers. Het einde is compleet anders dan ik had verwacht en daar verklap ik natuurlijk niets over.

 

Dit is het eerste boek dat ik heb gelezen van Pieter Koolwijk en het vraagt om meer. Zijn schrijfstijl leest erg prettig en om sommige dingen kun je ontzettend lachen. Zoals bijvoorbeeld: ‘Niet helemaal,’ zei ik. Al had ik beide woorden eigenlijk om moeten draaien.’

Deze subtiele grapjes in het serieuze verhalen zorgen ervoor dat het, ondanks het zware thema, een luchtig boek blijft.

 

De illustraties van Linde Faas zijn fantastisch. De manier waarop zij Gozert en de fantasiewereld vormgeeft is geweldig en de lezer begrijpt meteen waarom Ties niet wil dat Gozert verdwijnt.

 

Nog maar één keer eerder gaf ik het hoogste cijfer aan een boek. Dit boek verdient een 10. Het is een boek dat ontzettend goed is geschreven en een prachtig thema onder de aandacht brengt zonder belerend over te komen. Het is een boek dat mij raakt en op sommige momenten zelfs boos maakt. Want waarom behandelen ze Ties op deze manier? En het boek zet de lezer aan het denken. Gaat dit in ‘de echte wereld’ ook zo? Hoe gaat het in klinieken waar kinderen met psychische problemen zijn opgenomen? Ik hoop niet zoals bij Ties.

Volgend jaar komt er een nieuw boek uit van dit duo, over een personage dat al is geïntroduceerd in dit boek. Ik kijk er ontzettend naar uit!


‘Ties heeft een probleem.

Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert.

De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen.

Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt…

Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen? 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.