Het eiland van olifant - Leo Timmers

Leo Timmers is inmiddels een grote naam in de Nederlandse prentenboekenwereld. En ook in het buitenland wordt hij geprezen om zijn bijzondere boeken. Ik had tot nu toe alleen Een huis voor Harry gelezen. Om eerlijk te zijn: dat was het enige boek dat mij aansprak, dat ik wilde lezen en bekijken van deze auteur. Gelukkig vroeg dat prentenboek om meer.

 

Nu is er Het eiland van Olifant. Klein detail: qua vormgeving is veel gelijk aan Een huis voor Harry. Maar daar houdt de vergelijking ook meteen op. Allereerst: wat is dit boek ontzettend leuk en innovatief vormgegeven. Het is een luxe boek met een papieren kaft en als je de kaft van het boek afhaalt en uitvouwt is het een poster. En dan blijft het boek over met een linnen gele kaft met Olifant erin gedrukt. Erg mooi en goed uitgedacht.

 

De tekst is op rijm en dit leest prettig voor. Het zijn geen moeilijke, lange zinnen maar juist korte en (nog belangrijker) kloppende zinnen. Soms heb je zinnen die enkel om te rijmen dusdanig zijn opgebouwd dat er niets meer van klopt. Zulke zinnen kom je in dit boek niet tegen! Ook is het verhaal leuk, een tikje voorspelbaar, maar erg goed uitgewerkt. Toch mist er voor mij nog iets. Het is allemaal best standaard en er gebeurt niet echt iets bijzonders. Daar had wat mij betreft meer in kunnen zitten.

 

Maar dan de illustraties, de grootste troef van dit prentenboek. Leo Timmers maakt prachtige platen. De manier waarop hij water schildert is fenomenaal gevonden. Ook het kleurgebruik is sfeervol. Wel is er voor gekozen om, net als bij Een huis voor Harry, veel platen geen achtergrond te geven, enkel wit. Terwijl juist pagina’s met mooie kleuren op de achtergrond in mijn ogen veel meer sfeer geven. Een enkele plaat met alleen maar wit als achtergrond kan natuurlijk, maar wat mij betreft mag dat wat minder in dit boek. Ook is de plaatsing van de tekst soms wat minder goed gekozen.

 

Daar staat tegenover dat de dieren en vooral de vaartuigen allemaal ontzettend vrolijk, mooi en vooral knap getekend zijn. Je kijkt je ogen uit!



Na een storm belandt Olifant op een piepklein eiland. Hij is helemaal alleen.

Gelukkig komt er een boot aan.

Olifant is gered! Of toch niet?

 

Het eiland van Olifant is een gloedvol verhaal over een kleine plek waar iedereen welkom is. (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.